Felfelé zsíros, lefelé szorul

2007.10.16. 08:59

Helló!

Egy 2002-es 200-as EXC-m van. A motor nagyon jól megy, bivaj erő van benne csak mostanában a váltója rendetlenkedik. Felfelé 6-ig tökéletesen lehet pakolni lefelé viszont néha akadozik. Ha lenyomom a váltókart, visszarak egyet viszont a kar nem ugrik vissza a helyére és a lábammal feljebb kell pöckölnöm hogy még egyel lejjebb tudjak váltani, plusz a kar holtjátéka is megnőtt. Még nem mertem széthúzni a blokkot. Ezekben is egy spirálrúgó feszíti a váltókart és pattintja vissza az eredeti helyére? Lehet, ott van szétakadva valami? Előre is köszi a segítséget!

Kedves Péter!

Nem kell a blokkot széthúzni, a fokozatrögzítő mechanika a blokk jobb oldalán a kuplungkosár alatt található. Elképzelhető, hogy ez szorul, kilazult és a fokozatrögzítő alakos tárcsa mellé szorult, vagy egyszerűen elkopott a fokozatrögzítő kar görgője.
Ha nem vagy járatos a motorszerelésben, bízd egy motorszerelőre, nem nagy szaktudást igénylő feladat ezt ellenőrizni, szükség esetén cserélni.
Ha itt minden rendben van, akkor kell a blokkot széthúzni, ez már tényleg gyakorlatot igényel.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.