Velem öregszik a vezérműszíj?

2007.10.17. 08:38

Tisztelt Motordoktor!

Van egy 8 éves Honda ST 1100 motorkerékpárom, melynek a vezérlése bordásszíjjal hajtott. A gyári előírás szerint a szíjat 100.000 km-nél ellenőrizni, 150.000 km-nél cserélni kell, időbeli korlátozás a leírásban nem szerepel. Pl. Opel gépkocsiknál 60.000 km, vagy 4 év. A szakszervizben sem tudtak határozott választ adni. Kérdésem tehát: van-e valamilyen előírás, illetve javasolt-e lecserélnem a bordásszíjat 8 év és 30.000 megtett km után?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Brunecker Zoltán

Kedves Zoltán!

A szíjgyártók mindig korlátozzák időben is a szíj felhasználhatóságát. Még a dobozra is rá van írva a lejárati dátum, mivel minden anyag, a szíj anyaga is öregszik, rugalmasságát veszti, kiváltképpen, ha nem is áll, hanem néha felmelegszik, lehűl stb. Maga a kevlárerősítésű szövet jól bírja, de az elöregedett szíjak könnyebben fogazódnak le, nem lesz olyan megbízható, mint pár éves társai.
A tapasztalatokból kiindulva én azt mondanám, hogy 4 évenként érdemes lecserélni a szíjat, a futásteljesítménytől függetlenül.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.