Az erősebb izzó befolyásolja a teljesítményt?

2007.10.29. 08:46

Tisztelt Motordoktor !

125-ös (UH 125) robogóm egyik első izzója kiégett. Miután nem találtam a gyári leírásnak (12V 35/35W) megfelelőt, 12V 55/55W-osra cseréltem őket.
Az a kérdésem, hogy ez a „változtatás” káros hatással lehet-e az elektromos rendszerre, a motor teljesítményére és a lámpa élettartamára?

Köszönöm a segítséget,
Z

Kedves Z!

A probléma a nagyobb teljesítményű izzó berakásával az, hogy a motor világítótekercse nem erre van méretezve, a tekercs teljesítménye nem bírja el. Ezt onnan is fel lehet fedezni, hogy pl. rosszabbul világít az 55W-os, mint a 35W-os, vagy amikor fékezel és a féklámpa világítani kezd, akkor az első lámpa majdnem kialszik. Amikor egy indukciós tekercsről nagyobb teljesítményt akarunk levenni az jobban kezd melegedni a nagyobb áramerősség miatt, és akár túl is melegedhet, eléghet. A helyzet azonban nem ennyire drámai, a tapasztalat az, hogy azért bírják a tekercsek, de a fényteljesítmény nem lesz elegendő.
Én azt javasolom, hogy keress megfelelő, 35W-os izzót. Robogókat és kismotorokat forgalmazó boltokban biztos van, a Tungsram is gyárt ilyet.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.