Szeretek tömni, gondolom vagyunk így páran

2007.11.06. 08:46

Tisztelt Motordoki!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy hogyan kell kipufogót tömni? Nekem egy robogóm van, sportrezós és a végdobot akárhogy tömöm ki (értsd szorosan ill. lazán) max. egy hónapot bír és utána olyan hangja van, hogy félek vele kimenni az utcára.
Bazaltgyapottal tömöm mert olcsó és úgy hallottam ezzel is szokták tömni a kipufogókat. Esetleg más anyaggal kéne tömnöm vagy kombinálva? Vagy vegyem meg a drága (3000 Ft. egy kipufogóra) speciális kipufogótömő anyagot?

Válaszodat előre is köszönöm!
Tamás

Kedves Tamás!

Tudom, hogy nem fog tetszeni ez a válasz, de valóban meg kell venned a drágább kipufogótömő anyagot. A kipufogóban közlekedő nyomáshullámok olyan terhelést adnak a tömőanyagra, hogy a lazán tömött, nem megfelelően csomagolt tömőanyag szétesik, és egyszerűen még viszonylag sűrű belső rostélyon (perforált belső cső) is kifújja a motor. A gyári (kipufogós cégek által készített) tömőanyagok speciális üveggyapotot használnak, és gyakran egy külső azbeszt(-szerű) zsákba csomagolják a modellhez méretre készített abszorpciós csillapítóanyagot, így az sokáig egyben marad, feladatást jól ellátva.
Maga a tömés ezzel egyszerű, mert csak bele kell gyömöszölni és a zárófedelet felszerelni. Ha nem zsákos a tömőanyag, akkor pedig kis adagonként benyomva, megtömve kell teljesen feltölteni, majd lezárni a dobot.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.