Véletlenül harmadikba váltottam ötödik helyett

2007.11.12. 08:50

Helló!

Kérdésem a következő:
Az egyik haverommal mentünk a motorral ketten, és nagyon húztam neki. Kb 4.-el mentem és úgy 12-13 ezret fordult a motor és véletlenül nem 5-be raktam, hanem 3-ba és de csak egy pillanatra (kb 1-2 s).
Okozhat-e ez komoly problémát, mert kb 14-15 ezret fordulhatott.
Azóta is mentem már vele, de nem tapasztaltam hibát.
Üdv, jó a rovatod sokat tanultam belőle.

Tisztelettel egy boldog Hornet 600-as tulajdonos. (Egyébként nem szoktam száguldozni és ezt ajánlom az összes motorosnak, zárt részen próbáltuk ki.)

Szia!

A motorok túlfordulat ellen védettek. Ez a sokszor emlegetett tiltás vagy leszabályozás, amikor konstrukciótól függően vagy a benzinellátást vagy a gyújtást szakítják meg, hogy a magas fordulatszámot elkerüljék, illetve az ide pörgő motort meglassítsák. Ezt a határfordulatszámot úgy választják meg, hogy az itt forgatott motor még rendelkezik mechanikai tartalékokkal, és nem történik azonnali meghibásodás. Ha nem megfelelő fokozatba kapcsolunk, akkor lehetséges ugyan e határfordulatszám fölé pörgetni a motort, de nem valószínű, hogy eléri azt a fordulatszám-értéket, ahol mechanikai meghibásodás lép fel, elköszön egy szelep vagy beszakad a hajtórúd, a motor sokkal hamarabb visszalassul. Kopásról, csapágykárról pedig a rövid idő miatt nem beszélhetünk.
Ezzel persze nem azt akarom írni, hogy a motornak nem árt, sőt jót is tesz neki, ha a maximális fordulatszámát 30%-kal túllépjük, de a biztonsági méretezés miatt nem okoz meghibásodást.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.