Csüsszög a kipufogó, bármit is jelentsen ez

2007.11.22. 08:32

Tisztelt Motordoki!

1989-es gyártmányú SUZUKI Intruder VS 750-es motorkerékpáron alapjárati fordulatszámon csüsszög a hátsó henger kipufogója.
Fordulaton nincs hallható probléma, de amikor visszaengedem a gázt akkor durrog a kipufogó.
Mi okozhatja a bajt?

Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás!

Az elmondás alapján arra tippelnék, hogy a hátsó henger egyik szelephézagja nincs rendben, esetleg a kipufogó szelep nem zár jól. Amikor alacsony fordulaton tömítetlen a szelep, akkor az égési nyomás egy része nem a munkaütemre fordítódik, hanem a nem jól záró kipufogószelepen a kipufogórendszerbe távozik. Kis fordulaton hallható, néha a motor forgásán is észrevehető, nagyobb fordulaton már nem annyira érzékelhető.

Ez persze csak egy tipp, ami egy lehetséges okra utal. Általában ez okozza a durrogást, illetve a karburátor beállítását is érdemes ellenőrizni, esetleg kitisztítani az alapjárati rendszert. A szegény keverék okozta elnyúló égés is hasonló hangokat produkál.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.