Ha egyáltalán beindul...

2007.12.11. 08:34

Szevasz Motordoki!

Nekem van egy Yamaha XJ 600-am. Azt kezdte el, hogy hideg motornál nagy nehezen csak két henger indul be, és kb. 1perc múlva indul be mind a négy (akkor is durrogva)! Melegen semmi probléma! A régi és az új gyertyákkal is ezt csinálja!
Mit tegyek?

Kedves János!

Egyre többen keresnek meg hasonló problémával. Természetesen sok oka lehet annak, hogy hidegindításnál nem indulnak egyformán, vagy nem indulnak egyáltalán a hengerek, de ezen problémáknak a hideg idő közeledtével általában azonos okai vannak, mégpedig a hideg.
Az európai modellek, de kiváltképpen a japán belpiacos modellek karburátorbeállítása alapvetően jó időre van kalibrálva, amikor a szivatót teljesen ráhúzzuk, akkor annyira dúsít, hogy egy tavaszi reggelen is jól induljon, egy hidegebb téli reggelen azonban már lehet probléma. Tovább tetézi a dolgot, ha a motor már nem új, a karburátor hidegindítója már nincs a helyzet magaslatán, esetleg a karburátor el is piszkolódott.
Azt javasolom, hogy első körben egy teljes karburátortisztítás következzen, különös tekintettel a hidegindító járataira, a hidegindító tolattyúra. Ha ez nem segít, akkor elképzelhető, hogy az üresjárati fúvókát (idle jet) kell eggyel nagyobbra cserélni, ezt azonban a jó idő érkezése után érdemes visszacserélni, ellenkező esetben nyáron az alapjárat túldúsul, esetleg melegen nem is indul gázadás (több levegő) nélkül.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.