Vélemény a Monsterről

2007.12.12. 02:14

Hello Motordoki!

Kezdő motoros vagyok, idén nyáron tettem le az A-s jogsit(Kawasaki ER-5-ön tanultam), és egy Ducati Monstert néztem ki magamnak, mert imádom a v2-es blokk hangját. A kérdésem az, hogy szerinted mennyire megbízhatóak általánosságban a monsterek, mire kell ennél a típusnál figyelni. 98-as modellt néztem ki, közel 20 ezer kilométerrel és kb. 800000 Ft-ot szánnék rá. A másik kérdésem, hogy ez a típus száraz kuplungos-e? A mostaniak tudomásom szerint nedves kuplungosak, de akkor miért van mégis ilyen "csörömpölős" hangjuk?
Ezt a jelzőt nem rosszallóan írtam, épp ellenkezőleg, nagyon bejön az egész motor karaktere, bár még nem állt módomban kipróbálni, de amióta meghallottam a hangját, azóta teljesen be vagyok rá "zsongva"!
Hasonló motorral mentem már (Suzuki SV650), de hát a Ducatik hangja azért sokkal dögösebb.
Elnézést, hogy ilyen ilyen "érzelmesre" sikeredett ez a levél, de tényleg nagy vágyam egy Ducati Monster.

Válaszodat előre is köszönöm!
A legjobbakat!
Zsolt

Kedves Zsolt!

Ne aggódj a leveled „érzelmességén”, mindannyian imádjuk a motorokat, érzelmi alapon döntünk, pedig tudjuk, hogy racionálisan kellene vennünk egy autót inkább helyette...
Nem szeretek adott típusról véleményt mondani, mert ez csak részben technikai kérdés, nagyobb részben érzelmi, ezért inkább általánosságban fogalmaznék, próbálva a racionalitás talaján maradni.
A Ducatik és a hozzá hasonló, az átlag feletti futóművel és fékkel rendelkező modellek azon motorosoknak jó választások, akik szeretik és ki is tudják használni a motorban rejlő képességeket, amelyekért a vásárlásnál fizetnek is. Természetesen nem azt mondom, hogy nem érdemes jobb motort venni, mint amit ki tudunk használni, de ha racionálisan nézzük, akkor kezdő motornak talán egy kicsit sok.
Használtan vásárolni pedig méginkább veszélyes az ilyen modelleket, hiszen lehet, hogy az előttünk motorozó korábbi tulajdonos ki is használta a motorban rejlő képességeket, amelyek aztán nagyobb amortizációt jelentettek a motornak. Ez magával vonja azt is, hogy a motor talán megbízhatatlanabb is lesz, mint egy óvatosan hajtott, újabb, műszakilag azonban alacsonyabb szinten lévő motor. A használtmotor vásárlás nem egyszerű kérdés, alapos körültekintést igényel, mindenképpen próbálj ki egyet valamilyen módon, mert ez megkönnyíti a döntést.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.