Lötyög a váltókar, és csörög valami más

2008.01.08. 00:21
Szia Doki,

Van egy 1996-os Honda CB500-as motorom (40 000 km), és az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy a váltó kidobja a váltókart a sebességből, és csörög a váltókar a két fokozat között, egészen addig, amíg be nem teszem újból valamelyik fokozatba (főleg 4,5 es 6 fokozatokból dobja ki, és teljesen váratlanul).
És alapjáraton is kopog valami a kuplungnál, de ha a kuplungkart behúzom akkor eltűnik ez a tünet.
Szerinted mi lehet a gond, elkopott valamelyik fogaskerék vagy új kuplung szet kell, vagy csak a lamellákat kell kicserélni?

Válaszodat előre is köszönöm.

Kedves Laci!

Ha a motor kidobja a fokozatot akkor a váltómechanika kopása a legvalószínűbb. Vagy a léptetővilla nem tolja be megfelelően a fokozatot, vagy a fokozatok kapcsolódását segítő körmök vannak lekerekedve, élük már nem megfelelő, és a két fogaskeréken ébredő erő egymásból kitolja az oldalt kapcsolódó szomszédos párokat. Ez persze csak akkor tud bekövetkezni, ha a fokozatrögzítő és az alakostengely (kukactengely) is kopott már egy kicsit. Az ilyen futásteljesítményű motoroknál ez már nem ritkaság, egy kuplunglamella sor-cserével sajnos nem fog megoldódni a probléma. Próbáld meg határozottan behúzni a fokozatokat, az új motorok nem annyira érzékenyek a nem teljesen bekapcsolt fokozatokra, mint a kissé kopott öregebb modellek.
A kuplungzajról meghallgatás nélkül nem tudok mit mondani, de a kuplungszerkezetek konstrukciójuknál fogva behúzott kuplungnál csendesebbek, mint kiengedett kuplungnál, alapjáraton.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.