Nem én voltam!

2008.01.18. 01:03
Egy 600-as Honda Hornetem van, 2002-es évjáratú. A gondom az, hogy amikor magas fordulatszámon nagy sebességgel megyek (a 3. és 4. sebességi fokozatban) gázelvételkor óriási lövést hallok a kipufogóban. Mi lehet ennek az oka?
Köszi

Kedves Boldizsár!

Nagyon sokan kérdeznek hasonlót, miért durrog, káros-e stb., ezért nézzük egy kicsit meg a miértjét a jelenségnek.
Amikor nagyobb fordulaton motorfékre tesszük a gépet, akkor a fojtószelepek zárnak, de a fojtószelepek előtt a motor nagy vákuumot csinál, és az alapjárati rendszeren keresztül (karburátornál) viszonylag sok tüzelőanyagot szív át, amely a beszívott nagyon kevés levegővel az égéstérben nem alkot gyúlékony elegyet, hanem a kipufogás ütemben a forró kipufogóba kerülve kezd el égni és nyomáshullámot okoz, ez hanghatással jár, durran. Igazán ennek nincs káros következménye, hacsak az nem, hogy a kipufogó tömését kicsit meglazítja, esetleg hamarabb kifújja.
A karburátorokon az alapjárati levegőcsavarral lehet csökkenteni a durrogási hajlamot, de amikor egyáltalán nem durrog az már olyan tartományba esik, ahol meg az üresjárat nem lesz jó, úgyhogy – hacsak nem valami extrém durrogásról beszélünk – én azt mondanám ne foglalkozz vele.
Arról is szót kell ejtenünk, hogy a durrogást fokozza, ha a szelephézagok nem pontosak, esetleg túl kicsi a kipufogószelep hézaga, akkor jobban durrog. Ez azonban egy olyan dolog, amit a lehető leggyorsabban ellenőrizni és beállítani kell, mert ez már káros lehet a motorra, szelepbeégést okoz.
Azt javasolom, önmagad megnyugtatása érdekében, hogy ezt ellenőriztesd le.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.