Eltűnt 5 liter benya!

2008.01.21. 00:30
Tisztelt Motordoki!
Egy 93-as 400-as Kawasaki ZR400D-m van. A következő zavaró problémám van vele: Telitankolástól számolva kb 160km megtétele után már a piros sáv legalján áll a benzinmutató.
Hivatalosan 18 literes a tankja, viszont ilyenkor max 11 litert tudok beletankolni, hogy aztán újabb 160km után ismét a piros sáv legalján legyen a mutató. Tartalékként 2.5 liter szerepel a leírásában. Ha jól tudom, a maximum 6-7 literes fogyasztás esetén is egy tele tank benzinnel el kellene tudnom motorozni 230-240 kilométert.
Kérdésem a következő lenne:
Hová tűnt a hiányzó minimum 5 liter tárolókapacitás?

Köszönettel,
Gabor

Kedves Gábor!

Nem veszett el a tárolókapacitás, hanem a tartalékjelző hamar bekapcsolódik. Ezek a szintjelzők elég egyszerű berendezések, általában egy úszó mozgat egy kart, amely adott ellenálláspályán tol el érintkezőt, és ez a változó ellenállás (egy elektronikus vagy mechanikus csillapítás közbeiktatásával) jut a műszerre, ahol a tank telítettséget kijelzi. A probléma ott szokott lenni, ha már valaki kiszerelte a jeladót és a kart elgörbítette, vagy egyszerűen a potméter ellenállása változott meg az idők folyamán az öregedés miatt.

Ha kiszereled a jeladót, akkor szinte biztos, hogy egyszerű eszközökkel állítható az úszó, egyes modelleken az órában is lehet kalibrálni egy trimmer potméterrel.

Nem tudom, hogy a ZR-en van-e ilyen lehetőség, de biztos vagyok benne, hogy a tankjelző túl pesszimista, azaz túl hamar mutat alacsony szintet.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.