Hidegindító orrba-szájba

2008.01.22. 00:22
Hello Doki!

Okozhat-e gondot az, ha télen gyakran használok hidegindító spray-t (kétütemű motorban)?

Ádám

Kedves Ádám!

A hidegindító spray ésszel használva nem okoz problémát a motorban. A lényeg az, hogy az indításhoz szükséges minimális mennyiséget fecskendezzük be, a spray illékonyságával és kis kompressziótűrő képességével már kis mennyiség esetén is begyullad az égéstérben. Az égés lángfrontja azonban gyorsabb és közelebb van a detonációs égéshez, mint a munkaütem során végzett normál égés és terjeszkedés, ezért hosszan működtetve, többet befecskendezve valóban nagyobb mechanikus terhelést ró a motorra. További káros következmény a kenőanyag lemosása és felhígítása az égéstérben és a forgattyúházban.
Indítómotor működtetése közben, vagy a berúgókarral való működtetés közben rövid ideig megnyomva próbáld beindítani.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.