Segítség! Ferde a vázam

2008.01.31. 09:15
Tisztelt Motordoktor!

Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy vetem egy Amerikából behozott Suzuki GZ 250-est (már magyar papiros), és meg van tekeredve a váza (két nyomon fut). Érdeklődnék, hogy így átmehet-e műszakin a motor, és hol foglalkoznak motorkerékpár váz javítással?

Előre is Köszönöm !
H. Zoltán

Kedves Zoltán!

Ha valóban a vázgeometriával van baj, nem pedig a láncbeállítás pontatlansága miatt fut két nyomon, akkor nem egyszerű a helyzet. Ez egy relatíve hosszú tengelytávú motor, ha csak kicsit nézed el a láncbeállítást már eléggé észrevehetően két nyomon fut. Ez azonban nyilvánvalóan könnyen korrigálható.
Ha a váz görbe, akkor hivatalosan nem javítható, általában ezt az acélcsövekből gyártott motorok gyártója le is írja, tájékoztatja a tulajdonost és a szakszervizeket. A javítás következményei lehetnek megváltozott anyagszerkezet, kisebb ellenállás a csavarodással szemben illetve, gyengülés. Eddig az elmélet, a gyakorlat pedig az, hogy kishazánkban sokan javítanak vázat és nem kevés vázjavított motor közlekedik. Általánosságban nem lehet megmondani, hogy egy váz a gyakorlatban javítható-e, mert ezt mindig egyedileg kell eldönteni, de kisebb csavarodást, görbülést, ha nincs megrogyás, gyűrődés vagy törés, repedés akkor simán kijavítanak.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.