Tuti olajat a robogókba

2008.02.07. 00:32
Szia Doki!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a hasznos kis oldalra! Sajnos az egész oldalt végigolvasva sem találtam egyértelmű utalást a kétütemű kenőolajok minőségére. Azt hallottam kis robogókba szigorúan szintetikus, de legalább félszintetikus olajakat használjunk, mert az ásványolajak eltömik a kipufogórendszert! Sajnos a magyar legolcsóbb 2-T ásványolaj! Mi erről a véleményed? A Sthyl olajat ajánlották!

Válaszodat előre is köszönöm!

Kedves Ferenc!

A keverékolajozású modelleknél is a gépkönyvi (használati utasítás) előírások a mérvadóak. Ezekben a könyvekben általában a használható legalacsonyabb minőségű olajat adják meg, ennél jobban bele lehet tenni, legfeljebb anyagilag nem érdemes.
Ebben a formában nem mondhatjuk, hogy robogókba csak és kizárólag szintetikus olaj tölthető, noha néhány nagy fordulatú modell valóban igényli. A régebbi asványi bázisú olajok valóban több kormot termelnek, jobban is füstölnek, ezeket már kerülni kell a korszerű modellekben.
Általános, széles körben elterjedt tévhit, hogy a motoros láncfűrészekbe való olaj a kenéstechnika csúcsa, az mindenbe jó. Az igazság az, hogy egyrészt ezek az olajak is valami nagyobb gyártótól származnak, másrészt pedig adalékolásuk adott célra (láncfűrészre) kialakított, járművekbe jármű olajat kell önteni, amelyek adalékolása arra az üzemre optimalizált. Azt se felejtsük el, hogy a motor kenési követelményeit nem csak a motor maximális fordulata határozza meg, hanem a részterheléses üzem, stb.
A szintetikus bázisú olajak általánosságban (kenéstechnikai szempontból) jobbak és általában mindenbe használhatók, a használható minimális szintet pedig az adott jármű kezelési könyve határozza meg. Ez alá még óvatos üzemben közlekedve is kockázatos menni, ha nem is azonnali motorkárt, de megnövekedett kopást okoz.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.