Lemerült az aksi... újat vegyek?

2008.02.20. 09:54
Kedves Doki!

K4 SV650S-em van, télen mélygarázsban tartom, felemelve, letakarva, a hőmérséklet nem esik 10 fok alá soha. Így télen kb. havonta be szoktam röffenteni és hagyom járni 15-20 percig. A legutóbbi próbálkozásomnál a beindítás sajna nem sikerült, egyet-kettőt köhögött aztán semmi. Lemerült az aksi. Próbálkozzak a feltöltésével vagy vegyen inkább egy új aksit? A motorban mindössze 12-13000 km van.

Üdv!
Peti

Kedves Péter!

Többen panaszkodnak hasonló problémákra, és még itt sincs a tavasz. Az akkumulátorok nem szeretik, ha a feszültségük, töltöttségi fokuk ingadozó, tehát kicsit lemerülnek, majd relatíve nagy töltőárammal ismét megtöltik őket, majd ismét merülni hagyják. Az akkumulátor korától és minőségétől függően egyes akkumulátorok ezt jobban, más akkumulátorok kevésbé bírják.
Könnyen eljuthatunk arra a szintre, hogy a kapacitása annyira lecsökken, hogy nem bírja indítani, illetve a spontán kisülése olyan gyors, hogy egy-két hét alatt fogyasztó nélkül is lemerül.
A legjobb megoldás télen, ha rákötünk egy automata töltőt, amely a kapocsfeszültség függvényében a töltőáramot automatikusa állítja, mintegy kondicionálva az akkumulátort, akár egész télen megfelelő töltöttségi fokot tartva.
Megpróbálkozhatsz a feltöltéssel, ha veszi a töltést és tartósan tartja is, akkor rendben van, de én azt hiszem a csere hamarosan szükséges lesz.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.