Mikor kell gyertyát cserélni?

2008.03.03. 16:04

Hello!

Van egy Honda CBR 600 F tipusú motorom (2004.08 ), és az lenne a kérdésem, hogy 24000 km van benne, és a könyv előírja a gyertyacserét! Ez mennyire kötelezõ? Károsodik a motor, ha csak 30 ezernél cserélem ki?

Válaszodat elõre is köszönöm
Üdv: Zoli

Kedves Zoli!

Semmi sem kötelező, csak ajánlott. Ha a gyertya többet fut, mint a gyártó által ajánlott futásteljesítmény, az elektródák eróziója és ötvözőinek átvándorlása miatt a szikraintenzitás csökken, és nehezebben képződik szikra. Ez kisebb motor teljesítményt okoz, rosszabb indíthatóságot és túlfogyasztást. Ha a motor katalizátoros, akkor a katalizátor meghibásodását is okozhatja a kimaradó gyújtás és az elégetlen szénhidrogének.
Tudomásul kell venni, hogy a motort nemcsak megvásárolni pénz, hanem vannak fenntartási költségei is, amelynek nagy részét a műszaki karbantartás képezi. Ha ezen spórolunk, akkor nem várhatjuk el a motortól a gyári teljesítményt, a megbízható üzemet.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.