Átugorja az üreset

2008.06.09. 08:53

Hello!

Nekem egy KTM SX 250-em van.(1999). Nagyon szorul a váltó. Az üreset rendszeresen átugorja. A többi segességet rendesen veszi csak erősen kell berakni. Ezen lehet segíteni új váltó olajjal vagy valamilyen adalékkal? Mi lehet a baj?
Legrosszabb esetben mennyibe kerül egy váltó javítás?

Sajnos így nem igazán lehet megmondani sem a hibát, sem a javítás költségét, a „legrosszabb esetben” akár 100-150 ezer forint is lehet a váltó javítása.
A nehéz üresbe váltás általában a fokozatrögzítő alakostárcsa és a fokozatrögzítő kar hibája, kopottsága miatt van. A kis rögzítőkar rugója elgyengül, az alumínium fokozatpozícionáló pedig elkopik a durva verseny használat során. Ezek az alkatrészek a kuplungfedél és kuplungkosár leszerelése után láthatók és akár cserélhetők is, áruk sem horribilis.
Ha a váltás továbbra is bizonytalan, nehéz, esetleg kidobja a fokozatot akkor a programtengely (kukactengely) is problémás lehet, esetleg a léptetővillák, de ezek szervizeléséhez már szét kell húzni a blokkot, ami nemcsak munkadíjban jelentősebb összeg, de egy tömítéskészlet is szükséges hozzá.
Másik minőségű váltóolajat érdemes kipróbálni, de ez általában nem hoz nagy javulást, a kopott, rossz váltónak nem lehet gyógyír sem adalék, sem olajcsere, csak a javítás, az alkatrészcsere segít. A szoruláson, nehéz működésen esetleg segíthet.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.