Hidegen füstöl

2008.06.12. 23:09

Tisztelt Motordoktor úr!

Van egy TE410 es Husqvarnam. A problémám az vele, hogy hidegen füstöl a motor (fehér füsttel), ha bemelegszik, szinte teljesen elhagyja. Kérdeztem több embert ezt azt hallottam. Volt, aki azt mondta, hogy csak karburálási probléma. Igazából 4 ütemű motorom nem volt még, nagyon nem értek hozzá.

Válaszát előre is köszönöm.
Mihály

Kedves Mihály!

Sajnos biztos, hogy nem karburálási probléma, az a fehéres, szürkéskék füst az általában elégetlen olajfüst, ha pedig a hőmérséklet változásával erősödik vagy megszűnik, tehát változik, akkor valószínűleg kopásból adódó illesztési hézag miatt van.
Sajnos ezeknél a motoroknál hagyományos kompresszióvégnyomást nagyon nehézkes mérni, leginkább hengerveszteséget lehet mérni, de még jobb a megbontás utáni mérés, furatmérés, szemrevételezéses gyűrűhézag-vizsgálat.
Szinte biztos vagyok benne, hogy ezek között lesz legaláb egy olyan, ami gyári kopáshatáron, gyári minimumértéken túl van, és ez okozza a füstölést.
Addig érdemes megcsinálni, amíg nagyobb problémát nem okoz, mondjuk dugattyútörést vagy repedést.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.