Bőrruha tisztítás

2008.06.16. 09:40

Szervusztok!

Már korábban is írtam és akkor is, segítettetek remélem most is így lesz. Körülbelül 1 éve használom a bőrruhámat (sárga, fehér és fekete a lelkem) és az ezalatt megtett kilométerek során bizony jó néhány bogár, illetve kosz folt dekorálja a ruhát.
A kérdésem ezzel kapcsolatos, hogyan tudom tisztítani, hol lehet tisztíttatni, miképpen kell karbantartani a bőrruhát? Van-e egyéb tanács hogyan kezeljem, mire figyeljek általánosan a bőrruha használatánál pl. ha teljesen átázott a ruha.

Várom tanácsotokat.
Üdv.
Pálos György

Kedves György!

Ha 5 embert megkérdezel a bőrruha tisztításáról, az öt félét fog mondani. Van aki tejjel (!) tisztogatja, van aki simán lemossa vízzel stb.
Én elmondom, hogy nekem mi vált be. Én mindig meleg, nedves ronggyal törölgetve szedtem le róla a bogarakat, ahogy fel van akasztva a ruha. Nem túl bő vízzel, de egy kevés sima háztartási mosogatót téve a rongyra, hogy a zsíroldó hatása jobb legyen. Amikor a bogarak lejöttek, akkor tisztavizes ronggyal, majd száraz ronggyal áttörölve száradni kell hagyni. Amikor teljesen tiszta és száraz, akkor vagy bőrápolóval, vagy rongyra fújt szilikonnnal át kell nagyon vékonyan törölni, ez ápolja a felső rétegét és utána a bogarak is könnyebben eltávolíthatók róla. Van többféle szilikonspray, én a kevésbé olajosakat részesíteném előnyben.
Amikor a ruha átázik, akkor fűtőtesttől, sugárzó hőtől TÁVOL kell megszárítani, minél lassabban, annál jobb. A gyors szárítás nem tesz jót a ruhának.
Amikor pedig már a belseje is olyan állapotú, hogy az ember nem szívesen veszi fel, akkor el kell vinni egy vegytisztítóba, ahol vállalják a tisztítását. Speciális rendszerű tisztítással olyan eredményeket érnek el, amiket otthon nem igazán lehet megvalósítani és a bőrt is kímélik.
Az impregnált és/vagy speciális felületkezelésű ruhák ápolásáról pedig a forgalmazót kell megkérdezni, ezekhez speciális ápolóanyagokat is árusítanak.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.