Kell centír vagy nem kell centír?

2008.08.11. 10:15
Tisztelt Motordoki!

A rovatában már olvastam egy cikket ezzel kapcsolatban, ahol leírta, hogy csak pályán való használatkor szükséges centírozni a kereket.
Viszont egy gumistól hallottam (persze nyilván bevételt szeretne magának), hogy minden esetben szükség van centírozásra, mert különben a gumi nem egyenletesen fog kopni. A szóban forgó motor egy DRZ400 SM, Dunlop gumikkal. És persze nem is közlekedek nagy sebességgel. Mit javasol?

Válaszát előre is köszönöm! Balázs

Kedves Balázs!

Csak ismételni tudom magam, a centrírozás (vagy népszerűbben centírozás) egy olyan dolog, ami semmiképpen nem árthat, és nagy sebességnél valóban érezhető, ha a kerék nincs kiegyensúlyozva. Én magam 25 ezer kilométert mentem supermotóval, volt ebben utcai gumi, vágott slick pályán, néha kiegyensúlyozták, néha csak feltettük, de a gumik nem a kiegyensúlyozatlanság miatt koptak el, hanem a gyorsítástól és a kemény fékkezeléstől, kanyargástól…
Soha nem éreztem hátrányát a kiegyensúlyozatlanságnak, sem kormányszitálás, sem egyenetlen kopás tekintetében.
Én azt mondom, ebben a kategóriában nincs jelentősége a kiegyensúlyozásnak, de ha valaki nagyon biztosra akar menni, hát tegye, ártani nem fog. Legfeljebb a pénztárcánknak.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.