Romlik a gyertya álltában?

2008.08.18. 11:04
Helló Motordoki!

Van egy 2004-es Honda CBF 500-am, de csak 10000 km van benne. Korábban olvastam valamelyik cikkben, hogy 2 év után nem árt cserélni a gyújtógyertyákat. A kezelési könyve is 2 évet vagy 24000 km-t ír. Kérdésem az lenne, hogy ki kell-e végül is cserélnem a gyertyákat, vagy nem, hisz nekem időben a kétszerese telt el, vagy az nem számít? Az eltelt idő alatt történt-e valami változás a gyertyában? Egyébként panasz nincs rá. A motort teljesen zárt, csak fűtetlen helyiségen tároltam végig.

A válaszodat előre is köszönöm!
Üdv.: Sanyi

Kedves Sanyi!

A gyertya az a szerkezeti elem, amely a használattól erősen és többféleképpen is degradálódik, azonban az állástól, még ha be is van szerelve, alig.
A gyárak néha adnak időintervallumos cserét is, de ennek érzésem szerint inkább marketing okai vannak, továbbá feltételezik a legrosszabb körülményeket, a motor kint áll, esőben fagyban, a gyertya oxidálódik még a gyertyapipa alatt is…ezért aztán biztos ami biztos, cseréljék kétévente.
Azonban ha a motor nem ilyen kegyetlen körülmények között áll, a gyertya legfontosabb része, az elektródái nincsenek kitéve nagy igénybevételnek, véleményem szerint a 24 ezer kilométert nyugodtan megvárhatod.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.