Bogármentesítsük a hűtőt

2008.08.19. 08:39
Hello!

ZX 6-os Kawasakim van. Kérdésem a következő: Hogyan lehet a sárral és bogarakkal berakódott folyadék- és olajhűtőt kitisztítani. Ahogy tapasztaltam, a hűtőbordák nagyon érzékenyek, kis nyomásra is elhajlanak, de valahogy csak ki lehet tisztítani. Ebben kérem a segítségedet. Előre is kösz.

Üdv Dávid

Kedves Dávid!

Az egyik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy nekiirányítják a nagynyomású mosó csövét, és a hűtő kis lemezeit elgörbítgetik. Ezek a kis lemezek nagy szerepet játszanak a hő leadásában, következésképpen így a hűtő hatásfokát erősen rontják.
Az egyik jó megoldás az, ha veszünk kátrány- és bogáreltávolító szert, ez általában spray formájában kapható (a Prevent is gyárt ilyet), ezt ráfújjuk a hűtőbordákra, kétszer, háromszor, közte legalább 5-10 perc időt hagyva, ez a bogarakat, egyéb koszokat is szépen leoldja, utána meg nem közelről, de bő vízzel alacsony nyomással (akár közönséges slaggal) alaposan kimossuk a bordaközöket.
Az egyéb koszra, de a bogarakra a Brigeciol is hatékony, még talán olcsóbb is.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.