Benzinszagú az olaj

2008.08.29. 10:25
Kedves Doki!

Keeway Cruiser 250 motorom van. Most 800 km körüli utat tettem már meg. Nemrég letekertem az olajbeöntő csavart és beleszippantva benzinszagot éreztem. Ez valami problémát jelez? (Mondjuk a vadi új Chevy Lacettimnek is benzinszagú volt az olaja 4.000 km körül, mostanában nem szagoltam mert eddig semmi baja).

Köszönettel:
Miki

Kedves Miki!

Azoknál a motoroknál (legyen szó motorkerékpár-motorról vagy autó motorjáról) amelyek relatíve rövid távokon közlekednek és nem érik el az üzemi hőfokukat gyakran benzinszagú az olaj.
Ennek magyarázata nagyon egyszerű, ugyanis a hidegindításkori dúsításkor mindig kerül kisebb-nagyobb mennyiségű benzin az olajba, azonban amikor a motorolaj eléri üzemi hőfokát (70-110 fok között) akkor a benzin elpárolog, az olaj nem lesz benzinszagú.
Ha a motor csak rövid távokat megy, nem melegszik fel, akkor az olajban a korszerű motorok zárt olajtere miatt sokáig bent marad a benzin, így benzinszagúvá változtatva az olaj szagát. Többek között ez is egy ok, ami miatt a rövid távok, amelyeket nem üzemmeleg motorral teszünk meg nagymértékű kopást okoz.

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.