Hallgatódzás, kukucskálás

2001.08.07. 10:22

Van egy kis probléma. Van egy asszem 85-ös robogóm Yamaha Try. A gond az lenne, hogy alapjáraton olyan hangja van, mint amikor a cigánygyerek veri a lyukas bilit, de ez csak addig tart, míg meg nem járatom és be nem melegszik.

A másik probléma az lenne, hogy mostanában fulladozik. Nem úgy pörög, ahogy kéne és végre is 55km/h helyett 47-50km/h-t megy. Alkatrészt égen-földön nem találok hozzá. A kipufogó flex-szel szét lett vágva, mert másképp nem lehetett kitakarítani és villannyal össze lett taknyolva. Nem tudod, hogy hol szerezhetnék hozzá alkatrészt?

 
   
   

Az igazság az, hogy hallani kellene! Az általad vázolt hangeffektus szerintem a hajtásból jön. A szabadonfutó, a röpsúlyok, egy megfáradt csapágy, vagy direktbe a kihajtás fogaskerékpárja adhatja ezeket a hangokat.

Javasolnám a probléma megoldása felé tett első lépésként a hallgatódzást, megpróbálva kifürkészni a zajforrás centrumát. Ezután érdemes lenne (vagy még előtte) ellenőrizni az olajat a hajtásban, és nem csak a mennyiségét, hanem az állagát is. Egy olajcsere soha nem árt, és legalább meg tudod nézni, hogy a leeresztő csavar mágnesén található-e fémreszelék, vagy esetleg fémdarab.

Másik zajforrás a forgattyúsház és környéke lehet. Főtengelycsapágy, hajtókar, csapszeg, elkopott dugattyú, ez mind adhat érdekes hangokat, de a dolog furcsasága, hogy a bemelegedés után elhalkulnak ezek a zörejek. Ez nem jellemző az utóbb felsoroltakra. Zárójelben megjegyzem, hogy az elején felsoroltakra sem, de ha mindenképpen véleményt kell mondanom, akkor inkább az első verzióra, tippelek.

Másik problémádra megoldást jelenthet egy alapos karburátor és levegőszűrő tisztítás. Amennyiben ez nem hozza meg a kívánt hatást akkor jobban bele kell mélyedni a dolgokba. Hasonló jelenséget produkálhat például egy elkopott főtengelyszimering. A jármű életkorát figyelembe véve azt hiszem megállapíthatjuk, hogy már kapott az élettől egy-két "finomat", tehát lehet, hogy elérkezett az ideje egy komolyabb átnézésnek illetve felújításnak.

Az alkatrészekkel kapcsolatban az a véleményem, már olyan sokan foglalkoznak robogóval és robogóalkatrésszel, hogy lassan a közértben is tudsz hozzájuk alkatrészt vásárolni. Nem szeretnék külön reklámot csinálni egyes cégeknek, ezért nem sorolom itt fel a nevüket és elérhetőségüket, de szerintem bármelyik motoros újságban találsz jó pár ilyet.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.