Biztos, hogy kopott a motor belseje?

2008.09.04. 10:34

Van egy kétütemű 250 ccm-es Honda enduróm.
Tünetek:
- a kompresszió végnyomás hidegen 9 bár, melegen 7 bár, és a dugattyú oldalán a gyűrűk alatt barnás égés foltok láthatóak, és hidegen többnyire nehezen indul.
Ezek a tünetek már a gyűrűk, a dugattyú és a henger kopottságára utalnak, és esedékes lenne már a dugattyúcsere?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Tamás!

Normál esetben a kompresszió végnyomás hidegen kicsit alacsonyabb vagy azonos, mint az üzemmeleg motoron mért érték, amennyiben ez fordítva van, az valóban kopásra utal. A dugattyú szoknyáján a lefújás nyomok szintúgy arra utalnak, hogy a henger kopott, a dugattyú nem illeszkedik és a csere már szükséges.
A másik probléma a kopott dugattyúval, hogy a henger-dugattyú illesztése ilyenkor megnövekszik, a hézag miatt a nagy fordulatú motorban a dugattyú kopog, rezonál és megrepedhet. A megrepedő dugatyú általában tönkretesz más alkatrészeket, a javítás iylenkor nagyobb összegre rúghat…

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.