Ideális gumit a 400-as túramotorra

2008.12.12. 17:01

Kedves Doki!

Tavasz óta ülök egy Kawasaki Zephyr 400-as motoron. Az eladó által újnak mondott gumikkal vettem, azóta kb.8000 km-t futottak, elöl Dunlop xxx., hátul Metzeler MEZ2-vel. A profilmélységgel és a gumi profiljával tulajdonképpen nincs is probléma, mert csak túrázásra használtam, de a hátsó gumi szélén hajszálrepedések látszanak.

Első kérdésem, hogy emiatt javasolt lecserélni a hátsót, vagy mint már korábban írtad, mindkét gumit azonos típusúra? Második pedig, hogy erre a motorra tapasztalatod szerint milyen középkategóriájú gumi való?

Köszönettel:

Pável

Kedves Pável!

Nem szeretek tanácsot adni gumiválasztás ügyében, mert én magam is nagy megelégedéssel túráztam be fél Európát egy olyan gumin, amit többen is lehúztak, hogy kemény, mint a bakelit, és csúszik, mint a jég... A gumiválasztás nagyon függ a használat körülményeitől, általánosságban elmondható, hogy túrázásra használt naked bike-ra a legjobb a túra-, esetleg túra-sport gumi, ha pedig valaki szeret sportosan közlekedni vele, akkor akár az utcai sportgumik is megfelelőek lehetnek. Viszont teljesen felesleges sportgumit tenni egy túramotorra, ami aztán 3500 kilométer túrahasználat alatt turistásra kopik, azaz középen elfogy a minta, a széle meg újszerű...

A kis hajszálrepedések általában a többrétegű gumiabroncs külső rétegén vannak, nem befolyásolja közvetlenül a biztonságot, azonban intő jel arra nézve, hogy a gumi bizony nem tegnapi gyártmány, érdemes lecserélni még akkor is, ha amúgy a futófelülete nem kopott.

Üdv:

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.