Nem fázik meg a Gixxer?

2008.01.02. 22:00

Helló, Doki!

Nekem egy 750-es Gixxerem van, és most tenném el télire. Teletankoltam, akksit kivettem és majd ráteszem csepptöltőre, illetve vettem hozzá hátsó állványt, amire felállítom (első állványt helyhiány miatt nem tudok használni), valamint letakarom textil motortakaróval. Fűtött garázsban áll a kicsike. Szerinted kell még valamit tennem, hogy tavasszal minden rendben legyen?

1. Guminyomást kell csökkenteni? Ha igen, mennyire?

2. Érdemes a gumikat szilikonspray-vel befújni?

3. El kell indítani rendszeresen (havonta?) télen, hogy tavasszal könnyen induljon, vagy ez az injektoros gépeknél nem gond? Előző karbis VFR-rel szenvedés volt az első indítás, ha nem járattam alkalmanként a télen.

4.Egyéb jó tanács?

Tudom, hogy sokszor válaszoltál ilyen jellegű kérdésekre, de ezekre nem találtam konkrét válaszokat.

Előre is kösz.

Péter

Kedves Péter!

Én az a fajta motoros vagyok, aki nem ilyen babusgatós, becsomagolgatós, noha szeretem a motorjaimat. Nekem az a véleményem, hogy 3 hónap nem az az idő, hogy konzerválni kelljen a motort, pláne nem, ha közel állandó hőmérsékletű, száraz helyen van.

A guminyomást pont emelni célszerű, hogy a deformitásokat elkerüljük, pláne, ha az első kerék talajon van, terhelés alatt. Semmiképpen nem szabad a gumit szilikonozni, a szilikon (pont ezért is ápol) behatol a gumiba, ha pedig ezt a futófelületen teszi... hát az nem tesz jót a tapadásnak.

Én havonta minden járművemet elindítom és üzemmelegre járatom, működtetem a fékeket, végigkapcsolgatom a fokozatokat, ez mindenképpen jó. De fontos, hogy üzemmeleg legyen, ne csak fél percre indítsuk be, mert akkor inkább ártunk vele, mint használunk. A legjobb persze, ha motorozunk vele egy fél órát, ezt ki lehet bírni a száraz hidegekben is. Latyakban tilos, több okból is.

Ha ezeket betartod, minden a legnagyobb rendben lesz a rügyfakadáskor is.

Üdv:

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.