Falu szélén nyüstölném

2009.01.17. 20:00

Helló!

Szeretnék venni valami endurót, mert már unom Simsonozást! És én leginkább Husqvarnát szeretnék venni WR 125, 250 vagy TE400-ast (97-02)! Szeretném, ha kicsit felvilágosítanál, hogy mennyire megbízhatóak a Huskyk, és hogy melyiket érdemes venni, 4 vagy 2 üteműt? Arra gondolok, hogy melyik bírja jobban a nyüstölést, melyiknek nagyobb és drágább a szervizigénye. Falu környéki földes utakon motorozok általában, meg néha betonra is keveredek vele. Írtad már valakinek, hogy a versenyenduróknak sok hátrányuk van aszfalton. Tudnál említeni párat ezek közül?

Előre is köszi!

Laci

Kedves Laci!

A használt motor megvásárlásakor az előző tulajdonosok motorhasználata és karbantartása jobban meghatározza a motor megbízhatóságát, mint a motor gyártmánya vagy jellege. Egy agyonütött túramotor hamarabb beadja a kulcsot, mint egy ápolt versenymotor.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a 4T modellek fenntartása, szervizelése sokkal drágább, mint egyszerű 2T testvéreiké, azonban ez utóbbiak gyakoribb szervizelést igényelnek, és üzemeltetésük kicsit macerásabb. Kisebb tömegük miatt bizonyos enduropályákon általában jobban használhatók, de hosszabb úton macerásabbak.

A Husqvarna igazi versenymotor, telivér versenyenduró, ha a motor így is használták, akkor fenntartásuk nem olcsó, én nem javasolnám (sem ezt, sem más versenyendurót) hobbicélú használatra.

Ha a motor jó állapotú és karbantartott, akkor bírja, ha pedig elhanyagolt… akkor sok pénz kell a karbantartásra, ezt bizton állíthatom. És majdnem mindegy, hogy 2T vagy 4T a modell.

Üdv:

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.