Motorfék vagy rendes?

2009.02.01. 19:00

Tisztelt Motordoktor!

Érdeklődni szeretnék, hogy az 1994-ben gyártott Honda CBR 600 F2 típusú motorkerékpárom mikor fogyaszt kevesebbet, ha motorféket használok, vagy ha üresben (behúzott kuplunggal) fékezve lassulok?

Köszönettel:

Papp Zoltán

Kedves Zoltán!

Ha átlagos beállításokat és átlagos üzemi körülményeket feltételezünk, akkor fogyasztás szempontjából talán jobb, ha behúzott kuplunggal, alapjáraton lassulunk, minden más szempontból pedig az az előnyösebb, ha motorfékkel segítve a fékeknek lassulunk. A régi karburátoros modellek nem zárják le a tüzelőanyag útját motorféknél, a motor az alapjárati rendszeren üzemanyagot "szív át", így fogyasztása magasabb, mintha üresjárati fordulaton gurulnánk. Vezetéstechnikai szempontból pedig a motorfékkel lassulás jobb.

Üdv.

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.