Tojás alakú lánc

2001.10.25. 08:45

Most vásároltam egy '90-es évjáratú GSX400F-et, egyetlen hibát véltem felfedezni rajta. A lánc, ami rajt van "tojás" alakú, tehát egyszer feszes egyszer laza ugyanazon a ponton nézve.
Addig ok, hogy mindenképpen cserélnem kell láncot és lánckereket, de mitől lett ilyen a lánc és mi a biztosíték arra, hogy az új lánc nem lesz ilyen?

 
   
   

Leveledben nagyon szemléletesen sikerült leírnod a megnyúlt lánc jellegzetességét. Véleményem szerint a lánc élettertamát minőségtől, használattól és kezeléstől függően kb. 20-30 ezer kilométer közé tehetjük.

Természetesen kellő "odafigyeléssel" élettartamát a töredékére is csökkenthetjük, amennyiben minden elindulás kizárólag egykeréken történik, valamint a kenéséről kizárólag az eső gondoskodik. Az ilyen végletekig megnyúlott lánc tulajdonsága az általad is tapasztalt állapot, ugyanis a lánc nem minden pontján nyúlik meg egyenletesen és ezért tapasztalható az, hogy egyik pontján feszes a másikon pedig laza.

 
   
   

A lánccal párhuzamosan hasonló leépülésen mennek keresztül a lánckerekek is. A lánckerék fogazata elveszti eredeti profilját, kihegyesedik majd idővel meg is hajlanak fogai. Ezen állapot elérésének legbiztosabb jele az a recsegés, amelyet a lánc ad ki magából, mint egy jelzésként, miközben hátrafelé mozgatod a motort. Ebben a pillanatban már biztosan megérett a cserére.

A cserét mindig párban kell végrehajtani. Első-hátsó lánckerék, plusz lánc. Ez nagyon fontos, hogy koplett szettet cserélj, mert ellenkező esetben a bármely kombinációt is alkalmazod a végeredmény az lesz, hogy a megmaradt régi, kopott alkatrész rövid úton kivégzi az újat. Ha megvolt a csere, akkor a továbbiakban a megelőzésen van a hangsúly.

 
   
   

Itt nagy szerepe van egy "varázsszernek", a lánc spray-nek. Ezzel ajánlott kb. 500 km-enként befújni a láncot, illetve esőben való motorozás után mindig. (Ekkor a víz kimossa belőle.) Ezenkívül néha érdemes lemosni a láncot valamilyen oldószerrel. Erre tudom ajánlani a gázolaj + utánna vizes öblítés, vagy a higítóval való tisztítást.

Összefoglalva és kérdésedre egy mondatban válaszolva azt mondhatom, hogy a mostani állapot kiváltó oka lehetett az intenzív igénybevétel, mely nem párosult megfelelő gondozással, illetve az egyetlen biztosíték arra, hogy legközelebb nem jutsz el idáig, a te odafigyelésed lehet.

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!

A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.