Télen milyen olajat öntsek a motorba?

2008.12.26. 19:00

Kedves Doki!  

Yamaha BT 1100 Bulldog típusú motorkerékpárom van. Egész évben használom, ez az első téli olajcserém, amit – a garancia lejárta miatt – már magam végezhetek, és nem szakszerviz. Szeretném a legmegfelelőbb viszkozitású és összetételű (ásványi és/vagy szintetikus) olajat alkalmazni, de tanácstalan vagyok. Az előző évek téli használata során tapasztaltam, hogy a motor − léghűtéses mivoltának köszönhetően − nem éri el a normál üzemi hőmérsékletét. Ezért 0W vagy 5W hidegoldali olajat választanék, de ilyet csak szintetikus formában találtam. A motor konstrukciója viszont egyértelműen ásványi alapú terméket kíván, mivel kb. 30 éves léghűtéses technikáról beszélünk, plusz már 54 ezer km-t gurult.

Mehet bele szintetikus olaj? Nem lesz bele ez „vékony"? Részszintetikus olaj lenne a megfelelő?  

A válaszát előre is köszönöm!  

Üdvözlettel:

Péter

Kedves Péter!

Amikor a konstruktőr megalkotja a motort papíron, meghatározza a szükséges üzemanyagokat hozzá (az egyik üzemanyag a kenőolaj), akkor azt olyan műszaki paraméterek alapján teszi, amely szempontjából teljesen mindegy, hogy a kenőanyag ásványi vagy szintetikus bázisú, illetve ezek megfelelő elegye, két dolog fontos: a viszkozitása és a teljesítményszintje megfelelő legyen, mert a csapágyak illesztése és a kenőképesség szempontjából ezek nagyon fontosak. A léghűtés, vízhűtés, lég-olaj hűtés stb. nem meghatározó a bázisolaj milyenségét illetően, minden esetben igaz, hogy a szintetikus olaj jó néhány olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek általánosságban jobb olajjá teszik, mint olcsóbb ásványi bázisú társaikat.

Ha a motor nem fogyasztja az olajat, akkor egy JASO MA teljesítményszintű, SAE 5W-40-es olajat téli üzemre megfelelőnek tartanék, nyáron pedig a gyári ajánlású SAE 10W-40-es megfelelő lehet. Nyugodtan mehet bele a szintetikus olaj.

Üdv:

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.