Extra olajhűtőt?

2008.11.17. 00:00

Tisztelt Motordoki,

Nekem egy Husaberg Fe600 (2000) típusú motorom van, és a márkával kapcsolatos képeket nézegettem az interneten. Ugyebár ezen a motoron nincs gyárilag olajhűtő, de láttam egy motort, amire raktak házilag. A csövek be-, illetve kivezetéseit az olajszűrő fedelén oldották meg! Kérdésem az lenne, hogy szükséges-e valamilyen plusz olajszivattyú, vagy a fizikán alapszik a keringés, keletkezhet-e valami kár, kenési rendellenesség ennek beszerelésével, érdemes foglalkozni ezzel a "tuninggal" vagy csak pénzkidobás?

Üdv. V. Tamás

Kedves Tamás!

A megoldás megfelelő, láttam már gyári, hosszú távú versenyre szerelt motorblokkon ilyen kialakítást, további olajszivattyú nem szükséges, mert a szűrő belsejében az üzemi nyomás elegendő arra, hogy egy kisebb méretű hűtőben számottevő nyomásvesztés nélkül megforgassa az olajat. Azonban az átalakítással néhány hibalehetőséget (tömítetlenség, olajvesztés) begyűjtünk, és a megoldás szükségessége is megkérdőjelezhető.

A motor normál enduro használatánál az olaj nem melegszik túl, a hőt könnyedén leadja, ezt a 600-as motort meg nem egyszerű annyira meghajtani, hogy a normál hűtése ne legyen elegendő. Amikor egy-egy nehéz szakaszon a kuplungot gyilkolva a víz megforr, akkor az olaj még abban a tartományban marad, ahol a hőfoka nem annyira magas, hogy irreverzibilis folyamatok induljanak el, krakkolódjon vagy erősen kokszosodjon. Tehát összefoglalva: ki lehet ilyen módon alakítani egy kiegészítő olajhűtőt, de sok értelme nincs, amíg a motor rendeltetésszerűen (enduro-versenyzésre) használjuk.

Üdv.

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.