Melegedő féktárcsa

2008.11.24. 14:30

Tisztelt motordoktor!

Van egy Honda CR 500 típusú motorom, és a hátsó féknél (egydugattyús Nissin) elment a fékhatás motorozás közben. Hazaérve leszedtem a pedálnál lévő munkahengert, és alaposan megtisztítottam, majd a féknyerget is leszedtem, és azt is megpucoltam. Összeraktam, új olaj, lelevegőztetve! Most az a jelenség, hogy jó a fékhatás, és van is minimális kottyanás a nyereg és a tárcsa között, de szerintem a kelleténél jobban melegszik a tárcsa. A nyereg nem melegszik olyan mértékben. Mi lehet a probléma? Mennyire kell melegednie a tárcsának? Egy barátoméval összehasonlítva az enyém picit melegebb volt! Válaszát előre is köszönöm!

Krisztián

Kedves Krisztián!

Amikor használat közben elmegy a fékhatás, a pedál általában lesüllyed, ez utal arra, hogy a főhengerben a dugattyú (gumikarmantyú) átereszt. Ha a pedál nem süllyed, továbbra is kemény, de a fék nem fog, akkor pedig a féknyeregnél kell a hibát keresni, esetleg a csúszóstifteken megszorul, a nyereg nem mozdul könnyen, így csak az egyik oldal fog stb.

A nyereg (azaz a fékbetét) és a tárcsa között kell lenni egy nagyon kis légrésnek, amelynek nagyságáért a fékmunkahenger (nyereg) dugattyújának tömítőgyűrűje a felelős. Ez a gyűrű rugalmasságánál fogva a dugattyút visszamozdítja kicsit a fékezés után, amikor a fékfolyadék nyomása csökken, megszűnik. Ez a kis légrés néha annyira kicsi, hogy a megforgatott kerék hangot is ad, a tárcsa érinti a betétet, de a kereket még nem lassítja számottevően. Ha a féket nem nyomjuk, akkor ettől a kis érintkezéstől nem szabad a tárcsának melegedni, azonban üzemszerű használatkor (versenymotorról beszélünk!) a féktárcsa annyira felmelegszik, hogy kézzel nem érinthető, a feltekert pályajelölő szalagot pedig magára olvasztja, ki nem járt még így versenyen?

A tárcsa annál melegebb, minél intenzívebben használjuk a féket, ez nyilvánvaló. Ha a fékhatás nem elégséges, akkor én a fentebb írt dolgokat (főhenger dugattyúja, úszónyereg mozgása) vizsgálnám meg először.

Üdv.

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.