Yamaha FZR 1000: Mivel kenjem?

2008.12.03. 11:34

Helló Doki!

Yamaha FZR 1000 Genesis 1989-es gépemben olajat szeretnék cserélni. Ami benne van: MOL Dinamic 10W-40-es részszintetikus, és amit bele szeretnék rakni: Castrol Power 1 GPS {Actevo 4t 10W-40}. Ismerőseim elmondása szerint a Castrol jobb, mint a Mol, de ezt szeretném tőled is hallani. A Castrol úgy írja, hogy szintetikus technológiájú az olaj, ez azt jelenti, hogy félszintetikus? A véleményeddel sokat segítenél!!!

Előre is köszönöm:

István

Kedves István!

Az, hogy melyik olaj a jobb, nagyon nehéz megmondani. Akár laboratóriumi, akár valós üzemi teszteknél az eredmény megkérdőjelezhető, a teszt nemcsak költséges, hanem több ponton támadható is. Ilyen módon az olajok minőségét csak valószínűsíteni tudjuk, a nagynevű, régóta a piacon lévő cégek általában nem gyártanak rossz minőségű termékeket, pláne egy olyan cég, ami úgy kiveszi a részét a motorsportból, mint a Castrol. A lényeg az ajánlott viszkozitási osztály (SAE 10W-40) betartása és a megfelelő teljesítményszint (JASO MA) megléte.

A szintetikus technológiájú olaj valószínűleg olyan kémiai szénlánc átalakításra utal, amivel a szintetikus olajok minőségét érik el vagy legalábbis megközelítik. Ezeket az MC (molecular converted) jelzővel is szokták jelölni. Általában a 10W-40-es olajok részszintetikusak szoktak lenni, de kivétel is akad bőven.

A Castrollal biztos nem jársz rosszul, azonban lehet, hogy semmilyen különbséget nem fogsz tapasztalni a MOL-hoz képest, amely szintén egy mai csúcsminőséget képviselő olaj.

Üdv:

Motordoktor

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.