Magad uram, ha szolgád nincs

2007.04.05. 15:17
Kapcsolódók (1)
Melyik motoros ne szeretne kitűnni a tömegből? Ez az emberi tulajdonság fokozottan jelentkezik a motorosok táborában. Míg régebben minden alkatrészt az építőnek kellett megterveznie, a speciális megoldások saját agyszüleményük volt, a kidolgozás két kezük munkáját dicsérte, manapság már inkább előre legyártott alkatrészekből történnek az átalakítások.

Mint a világ oly sok területén, a motorpiacon is egyedi és extrém formákkal próbálnak a gyártók évről évre jobb eredményt elérni a motorkerékpár értékesítésben. Ez így rendben is lenne, csak egy idő után ezek a kuriózum gépek elvesztik egyediségüket, mert hozzájuk szokik a szem, és a szériagyártás megöli az újdonságot.

Már gyerekkoromban, mikor az első bringát megkaptam, próbáltam valami extrát szerelni szeretett drótszamaramra. Ez többé-kevésbé még sikeresen végződött. A kismotorok faragása volt a következő lépcső. Fejidomos Simson Kispolszki lámpával és dupla kipufogóval, csepptankos Jawa Mustang MZ elsővillával és háttámlás üléssel, hosszúvillás Danuvia és még sorolhatnánk a sufnitunning remek termékeit.

Az egyedi cuccok ma már futószalagon készülnek. (Nincs itt valami ellentmondás, kérem?) Az extrákat készen kapjuk a boltban, az interneten, nem kell otthon fabrikálnunk bizonytalan minőségű és működésű kiegészítőket. Az igazi kuriózumot azért még mindig az egyedileg gyártott, szakszerűen megtervezett átalakítások jelentik, de ez a megoldás a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető pénztárcakímélő mulatságnak.

Az egyszerűbb, és sokaknak elérhetőbb átalakításokat a már készen kapható alkatrészek, átalakító szettek és extra felszerelések segítségével érhetjük el. Az ilyen módosítások többnyire alkatrészcserével járnak, és nem igényelnek komolyabb beavatkozást a gyári kialakításhoz képest. Egy jól megválasztott alkatrész jó kezdet a formabontó külsőhöz. Szinte minden stílusú kétkerekűre találhatunk a kiegészítő piacon extra felszerelést, így természetesen túra, enduró, sport, cruiser vagy akár robogó kategóriában is kiélhetjük fantáziánkat egy-egy jól megválasztott, praktikus elemmel.

Persze itt külön kell választanunk a kényelmi, praktikussági szempontokat és a desing fogalmát. Gondoljunk például a Goldwing rengeteg extrájára, egy jól felszerelt BMW Adventure-re vagy egy felextrázott Kawasaki ZX12-re. Az átépítés igazi nagyágyúi mégis a külső megjelenésre hajtó gépek közül kerülnek ki, és ezen belül a Harley-Davidson egyeduralkodó mind felett.

Külön kiegészítőgyártó cégek álltak rá a legendás márka kiszolgálásra. A legtöbb HD-tulaj nem elégszik meg azzal, hogy egy legendát lovagolhat meg, hanem - amit csak lehet - a saját ízlésének megfelelően alakítja. Az extra alkatrészek piacán végtelen számú variációból választhat az egyediségre vágyó. A Screamin’ Eagle, a Custom Chrome és a Zodiac – hogy csak néhány híres céget említsünk – megszámlálhatatlan számú és fajtájú alkatrészeinek kínálatával már-már zavarba ejtően sok lehetőséget vonultat fel a HD-átépítéséhez.

Más motorkerékpármárkák átalakítására is van lehetőség, bár a gyártói kínálat a Harleyhez képest szegényesnek mondható. Mi van, ha Intruderünk, Shadow-nk, Wild Starunk vagy Vulcanunk gyári kialakítása egyszer csak unalmassá, megszokottá válik? Csüggedésre nincs ok, csak sokkal több időt kell eltöltenünk az interneten való keresgéléssel, vagy több pénzt és munkát kell szánni az egyedi alkatrészek legyártására, illetve gyártatására.