Régi Suzukit vennék. Szabad?

2012.06.28. 09:08

Kedves Nepperűző!

Motort szeretnék venni, konkrétan Suzuki GSXR 600-ast vagy 750-est, de nagyon bizonytalan vagyok, hogy melyik évjárat legyen. Árban pont a 2000 környéki modellek férnek bele, vagy a SRAD vagy az újabb befecskendezős, azonban nagyon megoszlanak a vélemények, én meg nem vagyok műszakilag tájékozott. Aztán a 600 vagy 750 kérdésben is bizonytalan vagyok, volt már nagymotorom 10 évvel ezelőtt is, 400-as, ebből kiindulva a 600-as bőven elég, de félek, hogy a kihegyezett 600-as motort könnyű széthajtani és eleve rosszabbat tudok csak venni, esetleg nálam is tönkremegy hamarabb, mint a nagyobb 750-es.

Szeretném, ha elmondanád a véleményedet, mert csak abban vagyok biztos, hogy gixxert szeretnék!

Köszönettel:

Fox

Kedves Fox!

A GSX-R a Suzuki olyan legendás sorozata, hogy még egy Honda vagy Kawasaki rajongó sem mehet el mellette. A kezdetektől fogva a legjobbak között vannak és méltán vívták ki jó hírüket a hosszú évek alatt.

A karburátoros modellek valószínűleg olcsóbbak lesznek a használt piacon, mint az újabb befecskendezős széria a 2000-es modellévtől, ezért valószínűleg egy megkíméltebb példányt is ki tudsz fogni belőlük. Ez a karburátoros mellett szól, ellene pedig az, hogy a karbik már kezdenek megöregedni, megkopni, ami a szinkron szétcsúszásához, az alacsony fordulati egyenetlen járáshoz és csökkent erőhöz vezet. A befecskendezős modellek megbízhatók, nincs semmi komoly vagy jellemző hibája a tüzelőanyag ellátó rendszernek. Az üzemanyag pumpára szoktak panaszkodni, néha megáll, valamint az első modellek kicsit rángatós on-off gázreakciójára, azaz arra, amikor nulla gázállásról akarod nagyon finoman megindítani a gépet. Ez egyeseket zavar, másokat nem, nagyon egyén függő. Én nem éreztem soha zavarónak.

A befecskendezős motor erősebb egy kicsit és tovább forog, ez nem tudom mennyire érdekel, ami pedig a tartósságát illeti, nincs ami elkeserítsen: akár a 600-as, akár a 750-es nagyon tartós és jó minőségű motorok, még pályázóknak, sportosan vezetőknek is simán 50e km fölött mennek, probléma nélkül. A 750-es nyomatékosabb, talán jobb vele utcán motorozni, de a 400-as korábbi gépedhez (nem tudom milyen volt) valószínűleg akár a karbis, akár a későbbi 600-as is rakéta lesz.

Én most is csak azt tudom javasolni, amit már sokszor leírtam, hogy ne a modellhez, hanem az állapothoz ragaszkodj inkább. Jobban jársz egy régebbi, de sérülésmentes, kevesebbet futott modellel, még akkor is, ha régebbi, karburátoros, mint egy újabb befecskendezős, de agyonütött motorral. Inkább legyen gyári festésű, jobb állapotú karbis SRAD, mint sok csatát nyert, meggyalázott K1-es befecskendezős modell.

Tizenkét, tizenhárom éves motornál már sajnos semmi nem garantálhatja a teljesen hibamentes üzemet, ezt ne téveszd szem elől, akár karbi, akár befecskendezős motorról van szó.

Üdv.

Nepperűző