Hangos kipufogó: büntetnek?

2012.11.21. 10:20

Kedves Nepperűző,

most alkudozom egy GSX-R 1000-re, tavalyi, kevés kilométerrel, korrekt állapotban. Valami szörnyűségesen hangos noname sportdob van rajta. Amikor először ott voltam, ott lógott mögötte a falon az eredeti, de amikor minap megálltam még egyezkedni, már össze volt csomagolva egy dobozban.

Az eladó elmondta, hogy ő azt eladta az ebay-on, pedig szóban megegyeztünk, hogy elviszem a gyárit is. Most azt magyarázza, hogy ez a titán végdob mennyivel jobb, és mit kezdenék a lefojtott gyárival. Szerinte sosem lesz soha szükségem a gyárira? Szerinted

Jack, a kamionos

Kedves Jack,

engedd meg, hogy egy Krúdy Gyula idézettel válaszoljak:

...a hörcsög jóslás nélkül is megérzi a hosszú szűk esztendőt, az akác tudja, mikor lehet kétszer nyílnia, az egér, a béka sejti, hogy milyen idők következnek felette - csak a fejét felfelé hordozó ember nem látja a holnapot"

Szóval verd csak az asztalt, ragaszkodj a megegyezéshez, vagy legalább alkudj, ahogy bírsz. Egyrészt a gyári dob meglepően drága, ha véletlenül szükséged van rá, másrészt világosan látszik, hogy az egymásra épülő rendelkezések a csendes közlekedés irányába visznek minket.

Nem tudhatjuk, melyik nap reggelén vezetik be a decibelmérős szűrést nálunk (elvileg a vizsgán most is figyelni kéne rá), hisz tőlünk nyugatabbra van ilyenre példa, igaz, a külföldiek részére csak szúrópróbaszerűen, például út menti ellenőrzéskor.

A másik, hogy legtöbb esetben a sportkipufogó inkább csak pszichológia a tényező, a nagyobb hang és a vészjósló morajlás miatt hisszük erősebbnek. A sportdobbal nyerhető 1-2 ló (vagy elveszthető 3-4) igazából az ilyen izomgépeknél nem érezhető utcai körülmények között. Ne hagyjuk ki azt sem, hogy az alsó fordulaton esetlegesen fellépő nyomatékvesztés még el is ronthatja az örömünket.

Sóval hallgass a hörcsögre, az akácra, a békára, az egérre vagy rám – próbáld elhozni a gyári kipufogót.

A nepperűző