Robogót külföldről?

2013.01.10. 10:53

Tiszteletem!


Szeretnék robogót (Piaggio Liberty 125ccm 4T) be hozni külföldről de egyáltalán nem vagyok járatos a dologban!
A behozatalt követően hova kell mennem és mit kell csinálnom? Esetleg ezek milyen összegbe kerülnek? Többen is próbáltak lebeszélni róla hogy ez végeláthatatlan bürokratikus labirintus lesz.
Válaszát előre is köszönöm!
Kisgyuresz

Helló.


Annyira nem végtelen az eljárás, de néhány kört bizony meg kell futni.


Ha kiválasztotta a megfelelő példányt, haza kell hozni. Teheti kinti ideiglenes exportrendszámmal, vagy utánfutóm – a magyar P rendszámot kevéssé tolerálják mostanában külföldön.


Feltételezem, hogy használt, már az Európai Unió területén egyszer forgalomba helyezett gépről beszélünk. A teendők és fizetendők idehaza: műszaki vizsgáztatás (ennek költségeibe beépítették az eredetiségvizsgálatot, így most nem kell külön elvinni importkor) és forgalomba helyezés – kb. 55000 forint. A regisztrációs adót ide kattintva tudod kiszámítani.


A forgalomba helyezéshez szükséges az eredeti forgalmi, amin szerepel, hogy az adott országban export célja miatt kivonták a forgalomból. Az üzletkötéshez kétnyelvű adás-vételi szerződést vigyen, az eredeti példányt le kell adni, így nem árt, ha három példányban készítik el, így mindenkinél maradhat egy.
Ha nincs idő és lehetőség a futkározásra, több cég is foglalkozik importügyintézéssel. Ha a papírozás hercehurcája alatt értékes termelő munkát végez, akkor a veszteségek és a tipródás elkerülése végett célszerű szakembert megbízni, bár nélkülük is kivitelezhető.


A Nepperűző