Jogsi: fizetek, mint a katonatiszt?

2013.01.29. 15:15

Helló!

Egy motorjogsis kérdéssel fordulnék hozzátok. Hat évvel ezelőtt, húsz évesen türelmetlenségemben nem vártam ki a nagy "A" jogosítványhoz szükséges időt, így egy Akorl. jogosítvány megszerzésére adtam a fejem. Nyilván már az első év után 25kW-nál nagyobb teljesítményű gépet használtam. Mire tavaly eljutottam odáig, hogy na, itt az ideje megcsinálni a különbözeti vizsgát, addigra szembesültem vele, hogy 2012. január óta erre nekem csak akkor lenne lehetőségem, ha egy évnél frissebb a korlátos jogsim. Tehát ha hat éve motorozok, akkor csináljak teljes tanfolyamot, mert elavult a tudásom. Értem én... (nem, ez nem igaz, nem értem).

Idén felcsillant a szemem, hogy az én Akorl. jogosítványomat tanfolyam és vizsgakötelezettség nélkül cserélhetem A2 jogosítványra. Tehát, ha jól értelmezem akkor ha idén lefutom ezt a kört az okmányirodában, akkor (szerintem) egy évnél fiatalabb jogosítvánnyal fogok rendelkezni. Tehát mehetek-e így különbözeti vizsgára, vagy gondoltak erre és fizetnem kell, mint a katonatiszt?

Válaszodat előre is köszönöm,

Péter

Kedves Péter!

Hogy a kérdésére pontos választ kaphassunk, felhívtam a lakóhelyem szerint illetékes okmányirodát és egy autósiskolát. Mindkét helyen azt a választ kaptam, hogy egyelőre nem tudják, hogyan hajtható végre a korlátozott A kategóriás, legfeljebb 25 kW teljesítményig és 0,16 kW/kg teljesítmény-tömeg arányig használható jogosítvány cseréje a most bevezetett, 47 lóerőre korlátozott A2-re.

Javaslom, fáradjon be egy okmányirodába, kezdeményezze az eljárást és ha pusztán az eljárási díj ellenében kicserélik a jogosítványát, máris tudni fogja, van-e esélye azt egy éve szerzett vezetői engedélyként elsütni egy autósiskolában, amikor a korlátlan A kategóriához szükséges különbözeti tanfolyamra jelentkezik.

Tartok tőle ugyanakkor, hogy a kártyás jogosítványon szereplő két dátum közül azt fogják kiindulási pontnak tekinteni, amikor a kérdéses kategóriára vonatkozó jogosultságot megszerezte. Ki fog derülni, hogy régen vizsgázott, ezért várhatóan önt is a kretén szabályok követésére kényszerítik majd, mellyel amúgy az oktatók sem mindig értenek egyet.

Üdvözlettel: Zách Dániel