Ismeretlen olaszt vennék a lányomnak

2013.02.19. 13:57

Szia Nepperűző!

A motorozással ismerkedő lányomnak vennék motort, 250-450 köbcenti közötti gépet gondoltam. Azt mondtam neki, nézzen körül a neten, mit szeretne, aztán majd kitaláljuk. Minap azzal jött haza, hogy ő látott még nyáron egy másik lányt egy helyes motoron, ami egyhengeres volt, alacsony és kicsit chopperes-cruiseres, olyat szeretne, csak nem tudja mi az.

Azt hittem Suzuki Savage volt az, de a képet megmutatva tiltakozott. Nem jutott más eszembe, csak valami ázsiai gépek, de hála az égnek nem az volt. Minap véletlenül megtalálta, hozta a laptopján megmutatni: egy Beta Jonatán az. Szabad ilyet venni? Embert nem ismerek, akinek ilyen lenne, megbízhatóak ezek az olaszok, van hozzájuk alkatrész?

Megvehetem neki?

Üdvözlettel.

H. Márió

Kedves Márió,

Jó kérdés. Sosem jutott volna eszembe, hogy bárkinek is a Jonathan 350-et ajánljam, de most hogy firtatod, miért ne. Személy szerint az én egyik kedvenc gépem aBeta Alp 4.0, amibe ugyanezt, eredetileg a Suzuki DR350 számára kifejlesztett egyhengerest szerelték. Az ugyan egy könnyű lábú terepes, de minőségi konstrukció.

Gyanítom, hogy az ötletes és célszerű tervezés érvényes a Jonathanra is – konkrétumot nem mondhatok, hisz ezt magam sem próbáltam, csak a kortárs márkatársait (Motard 4.0, Alp 4.0), amik viszont nagyon tetszettek.

Nem tudom, hol akartok venni, idehaza alig van belőlük. Többes szám, szándékosan, hiszen az Eurocruiser és a Jonathan testvérek voltak, csupán pár apró részletben különböztek egymástól. Egyet-egyet találtam hirtelen a hazai neten, mindkettőt félmillió alatt, szemre nem néznek ki rosszul.

A vásárlásnál a kötelező körökre kell figyelni, de ha te is motorozol, talán nem kell magyaráznom, hogyan és mit kell megnézni egy használt motoron. A futóművet és fékeket alaposan nézzétek át – ezeket független beszállítóktól vette a Beta, biztos, hogy elérhetők, de lehet, hogy kutatni kell utánuk. A Suzuki DR 350-es egyhengeresétől én nem félnék: ügyes, tartós és megbízható, van benne annyi erő, hogy egy fiatal lányt gond nélkül elvigyen hosszabb és rövidebb utakra.

Ha ez kell, nincs mit tenni, a női ízlést nem mindig a logika formálja, sokkal inkább a külső vagy egy pillanatnyi impulzus. Ha a villám ettől a géptől ütötte át szívét, ez van – de engedelmeddel javasolom, hogy a gép mellett egy vezetéstechnikai tréningre is vidd el: akár közösen is végig lehet csinálni, összekovácsolja a családot az élmény.

A Nepperűző