A feleségem motort szeretne

2013.03.09. 07:25

Kedves Nepperűző!,

A feleségem szeretne motort, beiratkozott az A2-es tanfolyamra. Új motort vennénk. Szerinted Kawasaki Ninja 300, Honda CBR250 vagy KTM Duke 200 a jobb?

Nekem Shadow 750 van, 90-100 körüli tempóban kirándulgatunk a baráti házaspárokkal, gyakran napi 4-500 kilométeres etapokon. A feleségem 67 kiló és 169 centi magas. A haja vörös, szóval a zöld, a fekete és a narancsszín is passzolna hozzá.

Üdv:

Jocó

Helló,

Nehéz megmondani, hogy ezt vagy azt vegyétek. Ugye az A2 olyan motor jogosítvány olyan kategória, ami 18 évtől szerezhető meg, viszont maximum 35 kW teljesítményű motorkerékpár vezethető vele. Annyi biztos, hogy a kívánt sebességet mindegyik tudja, sőt, ekkora távolságokra is alkalmasak. Minden más ízlés kérdése, azt kell megvenni, amelyiken jobban érzi magát a feleséged.

Van néhány alapvető különbség. Az 1,1 milliós KTM szélvédelme a legrosszabb, cserébe gyönyörű részletekkel, pompás futóművel és fékkel kényeztet, sőt, hamarosan kapható a 390-es verzió, ami szintén belefér az A2-be – az nem lesz gyengébb, mint a Shadow-d, sőt... A 200-as 21 lóereje is simán mozgatja a 129 kilót, de ugyanerre a vázra és forgattyúsházra épülő 390-es is csak 135 lesz.

A Honda CBR 250 is egyhengeres, igaz, 27 lóerős, bár nem érezni sokkal erősebbnek az osztrák konkurenciánál. Nagyobb motornak tűnik, az idomok emberesebb külsőt adnak – az összkép megegyezik az uniformizált hondás dizájnnal. 161 kiló, nehezebb, talán ezért sem érezni annyira agilisnek. A fékei viszont ABS-szel is elérhetők, igaz, nem egy bonyolult rendszer, egy olcsó nyereg meg némi elektronika. 1,3 millió a blokkolásgátlós verzió, de ez esetben nem csak az árat meg a felszereltséget kell nézni: van aki kedveli az egyhengereseket, van aki nem, így lehet, hogy se a Duke, se a CBR nem lenne szimpatikus a próbakör után.

A 300-as Kawasakit már hangról is fel lehet ismerni, hisz kéthengeres. 39 lóerő, vagyis közel duplája a KTM-nek. Agilis, ügyesen motorozható szerkezet – sok jót örökölt elődjétől, a hölgyek által amúgy is kedvelt Ninja 250-től. Másfél milliót kérnek érte, cserébe felnőtt, teljes értékű gépet kapunk. A soros kettes miatt egészen sportos hangulatban haladhatunk, hétköznapi használatra a futómű és a fékrendszer is megfelelő.

A fogyasztás mindhárom esetében 3-3,5 liter környékén tartható. Némi csomagot mindegyik elbír; mivel túl nagy pakolhatóságról nem beszélhetünk, marad a tengerészzsák meg a tanktáska – ezekbe egy személy holmija hosszabb túrára is belefér. Ha lehet, próbáljatok meg tesztvezetést leegyezni, ha kézhez kapja a jogosítványt. Mindegyik jó, de ne a forma legyen a döntő, pláne ha néhány évig meg is szeretnétek tartani.

Üdvüzlettel

A Nepperűző