Túramotor, nem darázsfészek

2015.03.03. 13:45

Tisztelt Nepperűző!

Nagyon töröm a fejem egy Yamaha BT1100 Buldog vásárlásán, egyrészt mert nagyon tetszik a gép, másrészt mert kardánosat szeretnék, ami nem chopper és így nem is sok választás marad. Találtam is két nagyon megfelelő példányt 2004 illetve 2005-ös évjáratút. Nem találtam viszont tartósteszteket, vagy bármi komolyabb infót a típusról, annak megbízhatóságáról, hibáiról. Ezek a dolgok már nyílván kiderültek az eltelt idő alatt. Mivel ezek a gépek még most is meglehetősen drágák, nem merek belevágni hozzáértő tanácsa nélkül. Nagyon megköszönnék egy tájékoztató tanácsot, nehogy darázsfészekbe nyúljak!

Üdv:
Tibor

 
 

Kedves Tibor!

A Yamaha BT1100 Bulldog már a 2001-es bemutatásakor is elavultnak számított, műszaki alapjai legutóbb a 80-as években voltak frissek, amikor a léghűtéses kéthengeres blokkot még a Yamaha TR1-be és az ezres Viragoba szerelték. Azóta pedig sok víz lefolyt már a Duna patján letámasztott Drag Star 1100 előtt. Ettől függetlenül nem kell leírni az öreg Bulldogot, és nem véletlenül tartja máig elég jól az árát: a hozzáértők sokra becsülik, és a régi helyett a kiforrott szót szeretik használni.
A BT1100 pedig rendkívül kiforrott, nagyon megbízható darab, minimális karbantartási igényekkel rendelkezik. Igényesen megépített, strapabíró darab. Egyetlen típushibáról van tudomásom, miszerint az önindító szabadonfutója egy idő után feladja a szolgálatot. Minden más viszont rendkívül tartós.
Amiket ön nézegetett, azok a facelift utáni modellek, egy alapos átvizsgálás után bármelyik megvehető: a törésnyomok és helytelen karbantartás mellett a kopó-fogyó dolgokat érdemes csekkolni, féktárcsa, fékbetét, gumi, mert ha ezeket mind egyszerre kell cserélni, az bizony zsebbe nyúlós történet.
Érdemes lehet még az első futóművön keményíteni, ha a tuning rugó túl drága, egy méretre esztergált pogácsa is jó megoldás lehet, egy ilyen beavatkozástól javulni fog az úttartás. Az 1100-as blokk 65 lóereje nem a világ teteje, de a 88 Nm nyomaték mindenért kárpótolja a tulajdonost, talán csak egy hatodik gang hiányzik a váltóból.
A BT1100 Bulldogot meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a karakteres naked bike-okat, az élettelien vibráló nagy kéthengereseket és a nyugodt, de lendületes motorozást. Nem akkora formai tűzijáték, mint az utódjának számító MT-01, de nagyon rendben van.

Üdv:
Nepperűző

Motort vagy robogót venne? Kérdezze a Nepperűzőt!