Haver, szerintem rossz emberhez fordultál

2015.04.09. 17:39

Üdvözlöm!

41 évesen napi 70km-t ingázom egy 98-as 660-as Ténéré-vel. Csomaggal, utassal az én esetemben nem kell számolni. Váltanék újabbra és dögösebbre ami ne legyen öt évnél öregebb. Amik közül nem tudok választani az a Ducati Monster vagy a Harley-Davidson Sporster. Tudom két különböző stílus de nem a stílusért motorozom, hanem mert szeretek. A Monsternél a száraz kuplung nyitott fedélel nagyon teszik, a Sporsternél a kipufogó öblögetése. A teljesítmény nem mérvadó, ismereteim szerint talán a súly és a futómű jobb a Monsternél viszont a Sporstert kötelező szervízre ritkábban kell vinni kevesebb törődést kíván.

Azt akarom amelyikről nagyobb mosollyal szálok le a munkahelyemen és itthon. Segítségét előre is köszönöm!

Tamás

 
 

Kedves Tamás!
Az az érzésem, hogy önnek életmód-tanácsadóra és nem nepperűzésre van szüksége a választáshoz – a két motor annyira más világ, hogy nem is tudom, hogy van-e olyan pontjuk, aminél nem teljesen hülyeség belefogni az összehasonlítgatásba. De ne mondják, hogy a Nepperűző nem segít! Mielőtt akár csak felszínesen is belemennénk, azért megemlítem, ha tényleg nem akar öt évnél idősebb motort venni, és ha a Ducati esetében a nyitott kuplungfedél az egyik trigger, akkor elég rossz hír, hogy a rendelkezésre álló típusok listáját a Monster 1100 Twin Spark utolsó évjáratára szűkíted, ugyanis a 696, a 796, a 1100 EVO és 1200 már olajfürdős tengelykapcsolóval készült.
Ducati Monster 1100 S - az utolsó száraz kuplungos széria
Ducati Monster 1100 S - az utolsó száraz kuplungos széria
A többtárcsás száraz kuplung kinyitása egyébként nem csak díszítés, hanem egy ajánlott funkcionális átalakítás, ugyanis ha túlmelegszik, kiéghet a kinyomócsapágyakból a zsír, és tönkremehet. Az alapjárati csörgést sokan zavarónak találják, de terhelésen (menet közben) a Ducati V2-ese őrületesen szépen szól. Azt jól tudod, hogy a Ducatik különleges szervizigényekkel rendelkeznek, és ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy lépten-nyomon elfossák magukat, hanem hogy a karbantartásukhoz drága célszerszámok és alapos típusismeret szükséges – és ez tényleg csak kevés helyen van meg.
Harley-Davidson XR 1200 X
Harley-Davidson XR 1200 X
A Harley-Davidsonok is alapvetően megbízható típusok, de sok olyan finomság ott is, amivel érdemes tisztában lenni – ha valaki főleg láncos japán motorokat berhelt, biztosan fogja a fejét vakargatni a nyomórudas V2 némelyik megoldásán. Ugyanakkor egy Sportster blokk tényleg nagyon megbízható, ráadásul a hidrotőkék miatt nem kell például szelephézagot állítgatni, mint a legtöbb motoron.
A Ducati Monster és a Harley-Davidson Sportster közötti legközelebbi pont talán a Harley-Davidson XR 1200 X, amit érdemes lehet nézegetni egy kicsit.

Üdv:
Nepperűző

Motort vagy robogót venne? Kérdezze a Nepperűzőt!