BMW-s hibák és sztereotípiák

2015.04.25. 17:42

Kedves Nepperűző!

BMW K 1200 R vásárlását tervezem. Nem értek a motorokhoz, mire érdemes odafigyelni ennél a típusnál? Típushibákat ismer esetleg? Kevés van belőle Magyarországon eladó, német, osztrák, olasz darabokat néztem neten egyelőre, ami feltűnt, hogy az olasz példányok olcsóbbak.

Olaszok hasonlóan használják motorjaikat, mint autóikat? Van ezzel kapcsolatban tapasztalata?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!

A BMW K 1200 R kapcsán főleg típushibákról tudunk beszélgetni. Az apróság, hogy igényli a prémium benzint, és a 250 kilójával nem számít pehelysúlyú motornak. Az első évjáratok óvatosan fogalmazva sem voltak tökéletesek, ezért érdemes minél későbbi darabot választani. A legelső elkészült daraboknál adódtak gondok a vezérléssel, de azt szinte azonnal javították, utána módosítottak a féktárcsa felfogatásán, gond volt a Paralever hátsó futómű tűgörgőivel, idő közben módosítottak az ABS-en, mindeközben folyamatosan kerültek elő a váltóproblémák. Ja, és ez is.

BMW K 1200 R
BMW K 1200 R

Az oszták és a német példányok általában tényleg megkíméltebbek, de ez nem jelenti azt, hogy Olaszországból ne lehetne patika állapotút behozni, vagy a németeknél ne lenne elhanyagolt fos. A használt motorok importjával foglalkozó ismerőseim viszont egyöntetűen állítják, hogy bár olaszból olcsóbban bejön a gép, a némettel utána sokkal kevesebbet kell foglalkozni. Meg hát az sem mindegy, hogy Szicíliában egész évben szezon van, Hamburgban pedig nem, ez tíz évre levetítve elég komoly futásbeli különbséget jelent. Azzal viszont gondolom nem mondok újat, hogy a megkíméltebb motor drágább is lesz.

Üdv:

Nepperűző