Extrém kaland a rendszámos ötvenes?

2015.05.05. 18:19

Tisztelt Nepperűző!

Sokat keresgéltem, de sehol nem találtam konkrét választ a kérdésemre, így Önhöz kell fordulnom. Vidéki kisvárosban napi munkába járásra szeretnék vásárolni egy robogót.

A típuson még agyalok, de tuti 4 ütemű lesz. Tudom: gyenge, lassú bla,bla,bla..., de nekem az kell, hogy A-bó B-be elvigyen olcsón. Nem versenyezni akarok vele. Arra van egy MOTOROM.

Megelőzve a robogók rendszámozása körüli mizériát, én kapásból le szeretném műszakiztatni és rendszámmal használni.

Ezzel kapcsolatosak a kérdéseim:

- Felmerült bennem, hogy zsír új 50-es robogót veszek. Kérhetem a kereskedésben, hogy műszakival akarom megvenni?

- Ha hivatalosan leműszakiztatom (és a robogó is alkalmas rá), akkor vihetek-e utast? (Korlátlan A-s jogsim van.)

- Ha rendszám van egy robogón, akkor barátnőm B-s jogsival vezetheti-e?

Ezek azért fontosak, mert alapvetően munkába járásra szeretnénk használni (nekem kb. 10 km/nap, barátnőmnek kb. 6 km/nap), de néha (mikor egyik boltból a másikba kell rohangál barátnőmmel) jól jönne, ha 2-en is felülhetnénk rá. Tudom, hogy erre jobb lenne egy 125-ös, de azt barátnőm nem vezetheti.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Kiss L.

Kedves Kiss L.

Az ötvenes robogó rendszámozása nem lehetetlen, bár ilyen-olyan papírok nélküli régi darabnál ez nagyjából lehetetlen feladat, de ha újonnan vásárolja, akkor be lehet a kereskedőtől szerezni a rendszámozáshoz szükséges dokumentumokat - mivel ön ezt tervezi, erre nem is vesztegetnék több szót.

Ha megvan a rendszám, akkor a robogó okmányirodailag már nem segédmotoros kerékpár, így ha az utasszállítás feltételeinek megfelel, például van utaslábtartó, kapaszkodó és utasülés, akkor már nincs semmi akadálya a páros munkába járásnak. Ezzel viszont elvész annak a lehetősége, hogy a barátnő B-s jogsival vezesse.

Mivel itthon a rendszámos robogó olyan, mint az írástudó fehér holló, ezzel az ellentmondással nem is szoktak nagyon foglalkozni, sőt, azt is el tudom képzelni, hogy a rendőr sem fog eligazodni a jogszabályok között.

Plusz ide a rozsdás bökőt, hogy valaki kommentben be fogja dobni, hogy amikor az asszony megy, akkor vegye le a rendszámot. Akkor viszont a biztosítás válik hirtelen érvénytelenné.

Üdv:

Nepperűző