Megbízható a négyhengeres Triumph?

2015.05.13. 11:04

Kedves Nepperűző!

Motorvásárlás előtt állok. Érdeklődnék hogy van e valamilyen tapasztalata a Triumph Speed Four típussal. Kinézetre tetszik a motor illetve kinti oldalakon elég jókat írnak róla. Nem tudom mennyire problémás egy ilyen kevésbé népszerű típust itthon fenntartani.

Üdv,

Zoltán

Kedves Zoltán!

Az általam ismert legjobb Triumph szerelő szavait idézném: "maradjunk annyiban, hogy a Triumph kétféle motort tud jól megcsinálni: léghűtéses kéthengerest, és folyadékhűtésű háromhengerest".

Másfelől: ahogyan a régi, négyhengeres Trophy is elég megbízható típus, a Speed Four sem térdel le lépten-nyomon. Én ugyanakkor óvatos lennék a vétellel, mert ritka motorról van szó, amivel itthon minimális tapasztalat sem nagyon áll rendelkezésre. Úgy tudom, sok alkatrésze megegyezik bizonyos japán motorokkal - hűtők, fékalkatrészek, visszapillantó, ilyesmikre kell gondolni, és ezeket kinyomozva könnyebb lesz a fenntartása.

Triumph Speed Four
Triumph Speed Four

Az alapdolgok, olaj, olajszűrő, fékbetét, tárcsa, kerékcsapágy, fékkar, kuplungkar, stb... van hozzá, simán beszerezhető, a szervizkönyve elérhető az interneten, ezek miatt nem kell aggódni. Ha viszont elkezdi elengedni magát ez-az, típusspecifikus alkatrészek adják meg magukat vagy sérülnek meg, akkor fel lehet szállni a szopórollerre.

Alapos átnézéssel egyébként meg lehet venni, nem nagyon régi típus, tehát annyira nagy gondok nem lehetnek még vele. Egy Speed Triple 955i viszont minden szempontból jobb motor.

Üdv:

Nepperűző