Sportos motort sok futáshoz

2015.05.25. 10:48

Tisztelt Nepperűző!

Meg szeretném Öntől kérdezni, hogy most jutottam el arra a szintre a motorozás terén a tréningeknek köszönhetően, hogy egy Yamaha FZ6S, Yamaha R6, Honda CBR600RR, Honda CB600 Hornet (2003-tól), Suzuki GSR600, Suzuki GSX-R 600 (2003-as modelltől) közül kellene választanom. Most főleg fejidomos túramotorban gondolkodom, amit fenn is lehet tartani és kényelmes a lábaknak is.

Én túra motoros vagyok inkább, de a sportmotorok is nagyon tetszenek. Éves szinten kb. 5-15 000 km között szoktam motorozni, így évente legalább kétszer szoktam olajat cserélni a motoromba.

Önnek mi a véleménye az általam kiválasztott modellekről?

Köszönöm segítségét, tanácsait.

Üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

Hát, a felsoroltak közül igazából csak az FZ6S tekinthető fejidomos túramotornak, én inkább úgy veszem észre, hogy a nakedek és a sportmotorok között vacilálsz. Szívesen mondanám, hogy volt szerencsém hatszázas sportmotorral túrázni, de ez nem igaz. Nem azért, mert nem túráztam hatszázas sportmotorral, hanem mert szerencsének egy másodpercig sem éreztem. Egy Honda CBR600RR-rel jártam Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban, és az igazat megvallva a legjobb mindig az volt, amikor nap végén leszálltam róla. Ahol nem lehetett annyival menni, hogy ráfeküdjek a szélre, ott a csuklóm fájt, ha törzsből tartottam magam, a hátam és a hasam gyűjtött izomlázat, nap végére kivolt a térdem és a seggem – de ugyanez igaz a Hondánál még radikálisabb R6-ra is.

Honda CBR600RR
Honda CBR600RR

Persze ezeket át lehet építeni kényelmesebbre, csak akkor már érdemes eleve kényelmes motort venni, nem hatkilós sportmotort. Ha mégis ez a fétised, és ezer kilométereket bikram jógáznál, akkor talán a GSX-R és a CBR ebben a leginkább partner, ha pályanapokon büntetnél, akkor pedig az R6 a legjobb alap. Tehát ha nem csak viccnek írtad azt, ami a lábak kényelmére vonatkozik, akkor GSR-Hornet-FZS trióból kell választanod.

Suzuki GSR600
Suzuki GSR600
Maradt az FZ6, a Hornet és a GSR, ezek nagyjából egyenlőek, szerintem a Hornet a legélhetőbb, a GSR viszont sportosabb. Megbízhatósági probléma egyikkel sem szokott adódni, a Suzuki iránt kisebb a kereslet, tehát abból jobb áron találni kifogástalan minőségűt, viszont eladni is nehezebb lesz.

Üdv:

Nepperűző