Sokat állt a motor, megvehetem?

2015.07.02. 16:30

Üdvözlöm!

Egy Suzuki GSR600-as motor a régi vágyam, és úgy nézz ki, az évben összejön. Kiszemelt példány egy K7-es, gyári állapotú 1500 km-rel! Kérdésem az lenne, hogy mire figyeljek oda ilyen kevés km-nél?

Suzuki GSR600
Suzuki GSR600

4-5 éve nem ment a motor, egy idősebb emberé, aki úgy gondolta, motorozni fog, de mégse tetszett meg neki. Állítása szerint a tank tele 100-as oktánszámú benzinnel.

Előre is köszönöm!

András

Kedves András!

Ez a kérdés már félig átlóg a Motordoktor rendelőjébe, de lássuk!

A motorok jellemzően jobban viselik a hosszú állást, mint az autók, de 4-5 év annyi idő, hogy ennek már nyomai lehetnek. Az első lépés a tank leszerelése és leeresztése, majd friss benzinnel feltöltése. Hiába rakták el 100-as benzinnel, az sem lesz jó ennyi idő után. Következő lépés lehet a befecsendezés megvizsgálása, nincs-e benne valami üledék, lerakódás, ami eltömítheti. Ez utóbbira kicsi a valószínűség, de érdemes számolni vele. Valószínűleg egy új akkumulátorra is szükség lesz.

Ha szerencséd van, akkor a tulajdonos gondosan rakta le a motort, például a gyergyákat kicsavarva fecskendezett egy kis olajat a hengerekbe és úgy tette el, ahogy kell. Sokat számít a tárolás módja is, de ha csak nagyjából volt minden úgy, ahogy kell, akkor sem lesz gond a motorral. Egy olaj- és fékfolyadék cserére viszont utána gyorsan szükség lesz.

Üdv:

Nepperűző