Életben tartható egy 30 éves ritkaság?

2015.08.17. 16:25 Módosítva: 2015.08.17. 16:25

Tisztelt Nepperűző!

A tanácsát szeretném kérni motorvásárlás előtt. A jelölt egy Kawasaki ZL1000 Eliminator. A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire nehéz életben tartani ezt a meglehetősen ritka motort?

Úgy tudom, hogy csak két évig gyártották, ami miatt aggódok a tartalék alkatrészek beszerzése miatt, ami elkerülhetetlen egy közel 30 éves moci esetében. A motorblokk és a kopóalkatrészek mennyire kompatibilisek a Kawasaki GTR1000-rel? Ránézésre ugyanaz a motorblokk van benne de félek attól, hogy ugyanaz a helyzet mint Kawasaki Zephyr 750 és a ZR-7 esetében, azaz szinte csak kívülről hasonlít a motorblokk, de rengeteg alkatrész nem kompatibilis egymással.

Segítségét előre is köszönöm!

Zsolt

Kedves Zsolt!

Valóban csak két évig gyártották, 1987-ben és 1988-ban, utána lelőtték a típust. Az életben tarthatóság miatt nem aggódnék, ennél sokkal ritkább és régebbi motorok is gond nélkül fenntarthatók. Sokkal fontosabb kérdés, hogy ez mennyibe kerül. A kopó-fogyó cuccok (féktárcsa, betét, kuplung, szűrők, gyertyák, stb...) beszerzése nem jelent problémát, sőt, a motorikus dolgok, például a szelepek, szelepszár szimeringek, tömítések, dugattyúgyűrű, karburátor, és hasonlók is viszonylag egyszerűen megvásárolhatók, bár itt már lehetnek durván zsebbe nyúlós tételek, hiszen ezek 10 éves motorhoz sem feltétlenül olcsók, egy ennyire réginél viszont már túrni is kell utánuk.

A gondok akkor kezdődnek, ha ennél speciálisabb dolgok mennek el vadászni, amik nem azonosak a GTR1000-zel, például egy teljes váltófelújítás okozhat meglepetéseket. Egyébként ezt az ezres blokkot elég hosszan gyártotta a Kawasaki, nem hiszem, hogy bármi beszerezhetetlen lenne hozzá.

A perifériákra viszont vigyázni kell, tank, benzincsap, teleszkópvilla, az ülés alatti idom és ilyesmik viszont már nem biztos, hogy könnyen pótolhatók. Ha viszont rendben van a motor, és nem kapásból egy felújítással kell kezdeni a kapcsolatot, akkor olyan nagyon nagy baj nem lehet.

Üdv:

Nepperűző