Érdemes-e 500-ast venni 250-es helyett?

2015.09.29. 11:21

Kedves Nepperűző!

Munkába járáshoz (Budapest-Budaörs, napi 25 km) keresnék nagyobb robogót, ami erőlködés nélkül megy legalább 110-et, mert autópályán is kell használni, valamint néha két személlyel is lehessen vele menni kisebb-nagyobb távokra (elsősorban Budapest környéke, néha talán Balaton), tehát minimum 250-esben gondolkodtam. Aztán elkezdtem nézegetni nagyobbakat, 500-asokat is (Atlantic, Xciting), mert kicsivel eszik többet, mint egy 250-es, viszont sokkal nyomatékosabb, jobban megfelel 2 személyhez. Mint tudjuk, állapotot veszünk, nem kell csilli-villi, csak megbízható legyen, és lehetőség szerint 400 ezerbe jó lenne beleférni. Az Atlantic jó árával csábít, Kymcom volt, azt tudom, megbízható. A Hondával nagyon jók a tapasztaltaim, van is egy 600RR-em, csak árban súlyosabbak.

Aprilia Atlantic 500
Aprilia Atlantic 500

Tehát a kérdésem: érdemes-e 500-ast venni 250-es helyett, illetve mik a tapasztalatai a fent említett két márkáról, érdemes velük foglalkozni vagy gyűjtsek még inkább egy Hondára? Ha árban ön szerint sokkal jobban jönnék ki egy 250-el akkor lemondanék a nagyobb túrákról.

Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel

Krisztián

Kedves Krisztián!

Tapasztalatom szerint napi ingázáshoz a 250-es a legjobb, túrán viszont ott már felléphet némi erőhiány, pláne utassal. Ha nem kell a legsűrűbb belvárosi dugón rendszeresen átverekednek magad, nyugodtan válaszd a nagyobb robogót, a felsorolt márkák pedig jellemzően megbízhatók, bár az Apriliánál számolni kell a Piaggio robogók jellegzetes betegségeivel.

Yamaha Majesty 400
Yamaha Majesty 400

A nagyobb gond, hogy négyszázezer forintért nehéz lesz ezekből jót találni. Ha viszont többet szánsz rá, érdemes körülnézni a 350-400 köbcentis kategóriában is, ami okos átmenet a 250-esek és a nagy dög 500-asok között. Ráadásul kinyílik a világ, hiszen sokkal több típus közül válogathatsz. Ajánlom figyelmedbe a Yamaha Majesty-t vagy a 400-as Piaggio X Evo-t, mindkettő nagyon jó robogó, a Yamaha megbízhatóbb és drágább, a Piaggio sokkal érdekesebb és valamivel olcsóbb.

Üdv:

Nepperűző